Nadšenci z Lomnice chtějí obnovit tradici vaření místního piva, které popíjel i Albrecht z Valdštejna
Příští rok uplyne 555 let od první zmínky o už více než půl století zaniklém lomnickém pivovarnictví. Nejen proto se partička tamních nadšenců rozhodla tuto tradici obnovit. A jdou na to z gruntu. Pátrají po archivech a dokonce našli jednoho z posledních zaměstnanců lomnického pivovaru.
Tak skvělá myšlenka jako obnova pivovarské tradice se nemohla zrodit jinde než u piva. „Když jsme řešili, že v Lomnici byla pivní kultura, a proč už nikdo pivo nevaří, tak jsme dospěli k názoru, že je to na nás, abychom to znovu obnovili,“ říká Viktor Mastník ze čtyřčlenné partičky nadšenců.
![Knížka na výdej piva | foto: Viktor Mastník Knížka na výdej piva](https://vltava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles//public/images/03739045.jpeg?itok=iUC7LXm4)
V Lomnici mají rozhodně na co navazovat. Jejich pivo se několikrát objevilo i na stole vévody z Valdštejna. Řadu zajímavých historických informací vydal Státní oblastní archiv v Zámrsku – třeba korespondenci z roku 1908, kdy lomničtí hospodští koupili pivovar od šlechty.
Z vybavení pivovaru se toho moc nedochovalo. „Něco málo je v muzeu. Spousta věcí bude v dnešní zavážce pod autobusovým nádražím, kde býval i pivovarský rybník. Třeba ho do budoucna obnovíme,“ plánuje s úsměvem Jan Pazderský.
![Historická fotografie pivovaru v Lomnici nad Popelkou | foto: Viktor Mastník Historická fotografie pivovaru v Lomnici nad Popelkou](https://vltava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles//public/images/03739051.jpeg?itok=15ZNcp4F)
Aby byla parta pohromadě, musíme zmínit ještě Antonína Sahulu a Miroslava Vaníčka, který by měl pivo v Lomnici sice v malém množství, ale snad už příští rok začít vařit. Zatím nadšenci kromě výzkumů v archivech pátrají po vhodných prostorech v Lomnici. A také po postupech vaření piva v minipivovaru. Proto se vydali třeba do Zásady, kde v pivovaru působí jeden z posledních zaměstnanců lomnického pivovaru pan Jiří Novotný.
Nové lomnické pivo by se mělo vařit podle staré stoleté receptury. „Tehdy byl nejčastějším druhem piva spodně kvašený český ležák. V Lomnici to byla jedenáctka a třináctka. V archivech jsme vypátrali ten tradiční postup a něco si pamatuje i pan Novotný, který tam pracoval jako učeň v letech 1956 a 1958, než se pivovar zavřel,“ dodává Mastník.
![Historická fotografie - výročí 25 let lomnického pivovaru | foto: Viktor Mastník Historická fotografie - výročí 25 let lomnického pivovaru](https://vltava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles//public/images/03739070.jpeg?itok=lQCDAEdZ)
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.