Nadšenci z Lomnice chtějí obnovit tradici vaření místního piva, které popíjel i Albrecht z Valdštejna

8. listopad 2016
Koktejl

Příští rok uplyne 555 let od první zmínky o už více než půl století zaniklém lomnickém pivovarnictví. Nejen proto se partička tamních nadšenců rozhodla tuto tradici obnovit. A jdou na to z gruntu. Pátrají po archivech a dokonce našli jednoho z posledních zaměstnanců lomnického pivovaru.

Tak skvělá myšlenka jako obnova pivovarské tradice se nemohla zrodit jinde než u piva. „Když jsme řešili, že v Lomnici byla pivní kultura, a proč už nikdo pivo nevaří, tak jsme dospěli k názoru, že je to na nás, abychom to znovu obnovili,“ říká Viktor Mastník ze čtyřčlenné partičky nadšenců.

Knížka na výdej piva

V Lomnici mají rozhodně na co navazovat. Jejich pivo se několikrát objevilo i na stole vévody z Valdštejna. Řadu zajímavých historických informací vydal Státní oblastní archiv v Zámrsku – třeba korespondenci z roku 1908, kdy lomničtí hospodští koupili pivovar od šlechty.

Z vybavení pivovaru se toho moc nedochovalo. „Něco málo je v muzeu. Spousta věcí bude v dnešní zavážce pod autobusovým nádražím, kde býval i pivovarský rybník. Třeba ho do budoucna obnovíme,“ plánuje s úsměvem Jan Pazderský.

Historická fotografie pivovaru v Lomnici nad Popelkou

Aby byla parta pohromadě, musíme zmínit ještě Antonína Sahulu a Miroslava Vaníčka, který by měl pivo v Lomnici sice v malém množství, ale snad už příští rok začít vařit. Zatím nadšenci kromě výzkumů v archivech pátrají po vhodných prostorech v Lomnici. A také po postupech vaření piva v minipivovaru. Proto se vydali třeba do Zásady, kde v pivovaru působí jeden z posledních zaměstnanců lomnického pivovaru pan Jiří Novotný.

Nové lomnické pivo by se mělo vařit podle staré stoleté receptury. „Tehdy byl nejčastějším druhem piva spodně kvašený český ležák. V Lomnici to byla jedenáctka a třináctka. V archivech jsme vypátrali ten tradiční postup a něco si pamatuje i pan Novotný, který tam pracoval jako učeň v letech 1956 a 1958, než se pivovar zavřel,“ dodává Mastník.

Historická fotografie - výročí 25 let lomnického pivovaru
Spustit audio