Potřebujete revizi komína? Pozor na podvodníky, chtějte vidět certifikát

8. leden 2019 10:16

Na Frýdlantsku se nedávno objevil případ neplatného osvědčení o prohlídce komína. Podle krajských hasičů se jím prokázal člověk, který k tomu neměl oprávnění.

Po požáru v komíně na Frýdlantsku dostali hasiči od majitele nemovitosti doklad o posouzení spalinové cesty. Podle hasičů ho vydal člověk, který se vydával za odborníka v kominictví, reálně jím ale nebyl.

Člověk, který provádí revizi nebo komín prohlíží a následně vydává potvrzení, by měl vlastnit speciální osvědčení, říká mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková: „Mezi běžným kominíkem a kominíkem – revizním technikem je totiž zásadní rozdíl. Pro kontrolu a čištění komínů stačí kominíkům živnost, ale revizi komínů mohou provádět jen po složení zkoušky, kdy dostanou průkaz.“

Číslo, které se vyplatí znát

PK36024 – to je číslo kvalifikace, kterou musí každý revizní technik splňovat, stejné číslo PK36024 musí být i na certifikátu.

Hasiči upozornili, že po neodborné revizi hrozí vypuknutí požáru. Seznam revizních techniků najdeme například na webu Hasičského záchranného sboru. Po zadání čísla osvědčení si tak můžeme ověřit, zda dotyční mají potřebné oprávnění.  Nejde ale o jmenný seznam revizních techniků. Existuje ale i další web, a ten provozuje Společenstvo kominíků České republiky. Tam lidé najdou jména i adresy.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související