Začala topná sezóna: Státní i vojenské lesy ceny dřeva zvýšily, zájem o něj je přesto velký

22. říjen 2021 08:53

V době počínající energetické krize volí řada lidí nákup dřeva na topení v kamnech jako alternativu ke zvyšujícím se výdajům za plyn nebo elektřinu. Jaké jsou aktuálně ceny, a je dřevo ještě k mání? Podrobnosti zjišťovala redaktorka Šárka Škapiková.

V Libereckém kraji jsou dva hlavní producenti dřeva: Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR. Levněji je v současné době u vojenských lesů, kde nabízejí metr krychlový, tedy kubík dřeva za 500 korun. Státní lesy ho mají za 700 korun.

Oba podniky nabízely až do léta dříví na otop výrazně levněji, vojenské lesy jen o zhruba 10 %; u státních lesů stál na jaře metr krychlový 350 korun. Zdražení přišlo na řadu s ohledem na situaci v lesích; už nejsou tolik poznamenané kůrovcovou kalamitou, jako v uplynulých letech, kdy byl dřeva nadbytek. Chvílemi o ně už ani nikdo nejevil zájem a ceny prudce klesaly. Teď se ale situace stabilizovala, není ho tolik, a tak stojí víc.

Nákup dřeva bez objednávky

Čtěte také

Dřeva je sice méně než v době největší kalamity, k dispozici ale stále je. Českému rozhlasu to potvrdily oba podniky. Mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová uvedla, že je dobré si objednávku udělat včas a také si včas pro dříví přijet, protože, i s ohledem na nastávající energetickou krizi, nelze úplně předvídat, kolik lidí bude mít teď o nákup zájem. Včasnou objednávku a nákup doporučuje i Jan Sotona z Vojenských lesů, který upozorňuje, že ceny palivového dříví mohou jít ještě nahoru a vyplatí se tak nakupovat za stávající ceník.

V některých lesích nabízejí revírníci možnost si dřevo zpracovat vlastními silami, v Libereckém kraji to umožňují je státní lesy. Po domluvě s revírníky lidé mohou do lesa přijet a dřevo si pokácet, zpracovat a odvozit. Takové dříví pak vyjde levněji.

Tuto možnost naopak nenabízejí Vojenské lesy, které prodávají už hotové dřevo, kulatinu obvykle ve dvoumetrových délkách, nejčastěji jde o jehličnany. Vojenské lesy nenabízejí samovýrobu proto, že do bývalých vojenských prostorů, kde mají většinu lesů, je regulovaný vstup civilních osob a není tedy možné, aby tam zákazníci volně chodili.

Spustit audio

Související