Na šesti školách v Liberci začaly mimořádné vánoční prázdniny. Další školy v kraji se připojí v průběhu týdne

20. prosinec 2021 10:39

I když oficiálně vánoční prázdniny mají dětem ze základních a středních škol začít až ve čtvrtek 23. prosince, na řadě škol v regionu už začaly. Kde a proč zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Vánoční prázdniny už od 20. prosince zahájilo šest z dvacítky všech základních škol v krajském Liberci. Od středy 22. prosince se k nim postupně přidají další. Ředitelské volno vyhlásila už tento týden také liberecká Základní umělecká škola.

Delší vánoční prázdniny mají třeba také děti v Mašově u Turnova. O den nebo dva budou mít volno také některé školy v České Lípě. Ředitelské volno dostanou i studenti čtyř středních škol v kraji. Například v Jablonci nad Nisou podle tamního magistrátu, nevyužila takovou možnost žádná škola.

Epidemie v České republice postupně ustupuje, poslední testování na základních školách už potvrdilo jen jednotky dětí pozitivních na covid-19. Ředitelé škol zdůvodňují mimořádné prodloužení prázdnin tím, že nemocnost je přesto stále vysoká. Řada dětí je doma kromě covidu-19 i s běžnými respiračními nemocemi, nebo ještě stále v karanténě.

Nemocní jsou i učitelé, například na Základní škole v ulici Kaplického v Liberci je to skoro polovina učitelského sboru. „Tento stav je už dlouhodobě neúnosný, epidemie se dostala i mezi žáky, patříme mezi nepostiženější školy. Myslím, že to velice pomůže, jak žákům, tak hlavně kolektivu, který už teď jede z posledních sil,“ označil situaci za kritickou ředitel školy Pavel Zeronik.

Někteří hejtmani, včetně libereckého Martina Půty z SLK, apelovali v minulých dnech na vládu, aby prodloužené vánoční prázdniny schválila plošně. Vláda tento návrh zamítla, protože situace se různí v jednotlivých krajích, okresech, i jednotlivých školách. Tam kde není nemocnost příliš vysoká, ředitelé argumentují, že děti už zameškaly hodně hodin v minulém roce během lockdownu. Proti je i řada rodičů, zvláště menších dětí, protože nemají k dětem na další týden prázdnin hlídání.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související