Frýdlant bude mít od poloviny roku 2022 vlastní městské strážníky. Teď hledá jejich velitele

16. prosinec 2021 14:50

Posledních deset let vypomáhali ve Frýdlantu strážníci z Liberce. Smlouvu se ale vedení radnice nepodařilo s Městskou policií v Liberci prodloužit. Město Frýdlant bude mít od 1. ledna 2022 vlastní městskou policii.

Strážníci začnou na pořádek ve městě Frýdlant dohlížet asi v polovině roku 2022. Teď běží výběrové řízení na jejich velitele. Zájemci můžou podávat přihlášky do 17. prosince 2021.

Čtěte také

Podle místostarosty Frýdlantu Dana Ramzera z ODS zájemce o tento post mají. „Počítáme s kmenovým stavem, jak ho schválilo zastupitelstvo, 8 + 1, to znamená 8 strážníků a jeden velitel,“ upřesnil. Podle něj je zřízení městské policie nutnost pro udržení pořádku a bezpečnosti.

Město určilo podmínky pro výběr velitele strážníků. Podle starosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky člověk, který má platné osvědčení potřebné pro výkon strážníka městské policie, by mohl hned nastoupit do funkce. Druhou možností je, že přijmou někoho, kdo už pracoval jako městský strážník a třetí, že přijmou takzvaně někoho z ulice. U druhé a třetí varianty se ale musí počítat s prodlevou měsíc a půl, až dva měsíce, než absolvuje kurz v akreditovaném školicím středisku.

Jeden strážník vyjde město na zhruba 800 tisíc korun. V částce jsou započítané mzdy, a náklady na vybavení a techniku. Celkem v prvních dvou letech radnice z městského rozpočtu zaplatí 6 až 7 milionů korun.

Podle starosty Jiřího Stodůlky z ODS dostanou noví strážníci možnost bydlení, volných míst je dost i v mateřských a základních školách. S náborovým příspěvkem město ale nepočítá. „Rádi bychom, aby ten, kdo bude chtít sloužit ve Frýdlantě, chtěl sloužit ve Frýdlantě. Ne, že skočí na vějičku pár zlaťáků a přijde sem jenom kvůli těm penězům, a pak, až dojdou, tak zase půjde o oddělení dál. Chtěli bychom opravdu srdcaře, kteří tu budou z přesvědčení,“ dodal starosta.

Strážníci budou ve Frýdlantě zatím sloužit v budově, kde měli sídlo strážníci liberecké městské policie na náměstí T.G. Masaryka. V plánu je ale přestavba jiné budovy na náměstí. V budoucnu se tam počítá i s byty určenými právě pro strážníky.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související