Liberecká Krajská vědecká knihovna vydala další knihu ve znakovém jazyce pro neslyšící děti

17. prosinec 2021

Je to v pořadí pátá znakokniha, kterou Krajská vědecká knihovna v Liberci vydala. Jde o videonahrávku ve znakovém jazyce. Letošní znakokniha je třetím dílem knihy Staré pověsti české a moravské, autorky Aleny Ježkové.

Málo se to ví, ale pro neslyšící může být psaný text nesrozumitelný…
Blanka Konvalinková, autorka projektu znakoknihy

Znakoknihy vydává Krajská vědecká knihovna v Liberci. První, s názvem Český ráj a jeho tajemství, nechali přeložit do znakového jazyka v roce 2017, kdy jí knihovna také ve znakovém jazyce vydala. Znakoniha je hlavně webová platforma, ale vychází také ve formě DVD.

Autorkou projektu je bývalá ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Blanka Konvalinková. Překladatelky podle ní musely při její přípravě třetího dílu knihy Staré pověsti české a moravské vymýšlet i nové znaky.

Knihu překládal tým čtyř neslyšících tlumočnic. Jak a kde se vlastně znakokniha natáčí? Co bylo pro překladatelky „oříškem“? A chystají se i další znakoknihy? S ředitelkou Krajské knihovny v Liberci Danou Petrýdesovou i s autorkou projektu znakoknihy Blankou Konvalinkovou natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související