Pediatři v Libereckém kraji jsou připravení očkovat proti covidu-19 děti od 5 let. Čekají na vakcíny

15. prosinec 2021 09:38

Od 13. prosince se mohou k očkování proti covidu-19 registrovat i děti od pěti do jedenácti let. Očkování schválila vláda, doporučují ho i odborné společnosti. Děti by se měly očkovat vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech, která má třetinovou sílu. Distributor ji už začal rozvážet do některých krajů. Jaká je situace v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V Libereckém kraji by se s očkováním dětí od 5 do 11 let proti covidu-19 mělo začít až po Novém roce. Lidé zatím ani nemají možnost své děti do registračního systému přihlásit. Do našeho kraje může přijít jednorázová dodávka 6 000 dávek, to je ale podle krajského koordinátora víc, než se podle odhadu může vyočkovat. Zatím se tedy vyčkává.

Kraje v České republice řeší očkování malých dětí proti koronaviru různě. Například v Karlovarském nebo Jihomoravském kraji je očkují jak v očkovacích centrech, tak v ordinacích dětských lékařů. V Libereckém kraji se ale s očkováním ve velkých centrech zatím nepočítá. Hejtmanství chce nechat očkování na dětských lékařích.

Ty, které Český rozhlas oslovil, velmi mrzí, že o tom s nimi hejtmanství předem nejednalo. Většina oslovených lékařů by totiž byla pro to, aby se děti očkovaly v očkovacích centrech, kam ostatně řada z nich už dochází vypomáhat. Mezi nejpádnější argumenty pro očkování dětí v centrech podle nich patří současná poměrně vysoká nemocnost; takže zdravé děti, které přijdou do ordinací kvůli očkování, se mohou nakazit.

Problém je i s množstvím vakcín. Z jedné lahvičky se naočkuje 10 dávek, a pokud se lékařce podaří na jeden termín objednat 10 dětí a tři nepřijdou, musí vakcínu vylít, protože otevřená se uchovávat nedá. Dětští lékaři by se navíc na práci v očkovacích centrech sami podíleli.

„Je to zatím v jednání, pokud by to nevyšlo, tak budeme očkovat nějakým způsobem ve svých ordinacích. Myslím si, že než se to rozjede, než bude dostatečně velký zájem, abychom těch očkovacích látek mohli objednávat přiměřené množství v zájmu pacientů, tak by to asi bylo lepší. Že bychom se tam (v očkovacích centrech) vystřídali a mohli bychom to asi zvládnout efektivněji,“ vysvětlila zástupkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost v Libereckém kraji Helena Valentová.

Dětští lékaři své pacienty samozřejmě dobře znají, takže Českému rozhlasu potvrdili, že by se postarali i o děti, jejichž rodiče to mají do očkovacích center bez auta daleko.

Zájem rodičů menších dětí o vakcínu proti covidu-19 je různý

Podle informací Českého rozhlasu se někteří rodiče už na možnosti očkování ptali, jiní zatím vyčkávají a není ani málo těch, kteří pod vlivem různých dezinformačních kampaní proti vakcíně pro děti otevřeně brojí. Obecně se dá říct, že zájem zatím není masivní. Podle lékařů k tomu přispívá fakt, že rodiče nechtějí před Vánocemi riskovat komplikace, hodně dětí je teď také nemocných a řada z nich v karanténě.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související