Zastupitelé Brniště předběžně schválili těžbu na kopci Tlustec

25. listopad 2019 14:43

Obec s těžařskou firmou dál vyjednává o výši kompenzací. Liberecký kraj už několikrát udělil společnosti Kamenolom Brniště výjimku z ochrany zvlášť chráněných rostlin a živočichů, okolní obce a ekologické spolky se ale pokaždé odvolaly k Ministerstvu životního prostředí. Doplněné stanovisko kraj odeslal na konci září.

Znovuobnovení těžby čediče na kopci Tlustec je zase o krok blíž. Zastupitelé obce Brniště totiž schválili předběžný souhlas s těžbou. Mezitím na Ministerstvu životního prostředí jednají o odvolání ekologických spolků a okolních obcí. Ty se ohradily proti výjimce z ochrany přírody, bez které těžař důl znovu neotevře.

Tiskové prohlášení obce Brniště sepsal její starosta Michal Vinš

Těžba tam ustala v roce 2004 a zhruba od té doby těžaři jednají o jejím obnovení. Zastupitelé obce Brniště, v jejímž katastru lom leží, minulý týden schválili předběžné souhlasné stanovisko. Těžařská firma ale potřebuje povolení také od dalších úřadů.

Obce těžbu nechtějí

Většina obcí v okolí kopce Tlustec se znovuzavedení těžby v tamním čedičovém lomu obává. A neobávají se jen hluku a prašnosti pocházející z těžby. I když podle platného stanoviska EIA musí těžař devadesát procent kamene odvézt po železnici, stále zbývá ten zbytek z až osmi-set-čtyřiceti tisíc tun čediče ročně, který z lomu po silnicích druhé a třetí třídy odvezou těžká nákladní vozidla.

Lom Tlustec - mapa

Co na to Ministerstvo?

Firma Kamenolom Brniště slibuje různá opatření, jak nadměrnému hluku a prašnosti zabrání. S obcí Brniště také dál jedná o výši kompenzací. Aby mohly přípravy těžby pokračovat, potřebuje firma výjimku z ochrany zvlášť chráněných rostlin a živočichů. Tu už od Libereckého kraje několikrát získala, ale vždy se okolní obce a ekologické spolky odvolaly k Ministerstvu životního prostředí. Naposledy kraj poslal doplněné stanovisko v září. Od té doby běží tříměsíční lhůta pro vypořádání, řekl mluvčí Ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát. Pokud ministerstvo výjimku potvrdí, spolky a obce se pravděpodobně obrátí na správní soud.

Spustit audio

Související