Muže z Liberecka obviněného ze znásilnění dítěte policie dříve prověřovala. Případ tehdy odložila

13. duben 2022 11:19

V srpnu 2021 upozornila na jeho podezřelé chování žena, která v Libereckém kraji pomáhá dětem a pěstounům. Napsala policii, že muž, který pořádá dětské tábory a soukromé hlídání dětí, byl v minulosti už dvakrát odsouzen za znásilnění dětí. Navíc upozorňovala, že má v bytě kamery a neustále si natáčí děti, které jemu a jeho manželce svěřují rodiče na hlídání.

„V celém bytě jsou kamery, které snímají děti během celého dne. I při převlékání. Muž záznamy z kamer pečlivě sleduje a zpracovává,“ upozorňovala žena z organizace, která v Libereckém kraji pomáhá dětem a pěstounským rodinám.

Bylo 12. srpna 2021 a žena se právě dopisem obrátila na jablonecké státní zastupitelství. Měla obavu, jestli předseda spolku Děti ráje železnice Jan R. neubližuje ve svém bytě dětem, které jemu a jeho manželce svěřovali rodiče na hlídání. A žádala policii, aby muže důkladně prověřila.

„Zvlášť když jsem se o něm dozvěděla, že už dvakrát byl odsouzen za znásilnění,“ říká. Její totožnost Český rozhlas zná, kvůli citlivosti případu však nezveřejňuje její jméno, má ale k dispozici její oznámení, které poslala na policii, i zprávu policie o výsledku prověřování.

O Jana R. se začala zajímat, když se seznámila s jednou z matek, která mu svěřovala svého čtyřletého syna na hlídání. „Od ní jsem se dozvěděla, že ten muž má v bytě všude kamery a ty děti si neustále natáčí, což mi přišlo zvláštní,“ vzpomíná.

Začala proto pátrat. Na internetu zjistila, že muž byl v minulosti dvakrát odsouzen za znásilnění dětí. Naposledy v roce 2008, kdy mu bylo 18 let. Liberecký deník tehdy napsal, že v Lidových sadech v Liberci znásilnil třináctiletou sestru svého kamaráda z modelářského kroužku. Drobná dívka se bránila, kopala do něj, ale mnohem většímu a silnějšímu Janovi R. se neubránila. Znalci tehdy uvedli, že muž trpí heterosexuální pedofilií a patologickou sexuální agresí.

Navíc byl zrovna v podmínce, protože rok před tím ještě jako mladistvý provedl to samé. Ačkoli znalci tehdy varovali, že na svobodě může být nebezpečný, a navrhovali ochranné sexuologické léčení v ústavu, soud kromě podmínky nařídil, aby jen docházel k terapeutům. Za druhé znásilnění v roce 2008 ho soud už poslal do vězení na šest let.

‚Nebylo zjištěno, že by docházelo k trestné činnosti‘

Žena sepsala zkušenost jedné z matek, přidala odkazy na internetový článek o posledním odsouzení Jana R. a informace o tom, že pořádá dětské tábory a soukromou školku.

„Vzhledem k charakteru trestné činnosti a zřejmým osobnostním patologiím považuji za alarmující, že se tento člověk pracovně pohybuje v dětských kolektivech,“ napsala a žádala, aby policie spolek Děti ráje železnice a chování jeho zakladatele a předsedy Jana R. prověřila.

Odpověď přišla za čtyři měsíce. A byla velmi strohá. „Prověřováním nebylo zjištěno, že by docházelo k trestné činnosti,“ konstatovala policie v rozhodnutí, kterým 22. prosince 2021 oznámení odložila.

Mluvčí libereckých policistů Ivana Baláková Českému rozhlasu řekla, že policistům loni v prosinci nezbylo nic jiného než případ odložit. „My jsme oznámení prověřili, nicméně nás výsledky této prověrky neopravňovaly k tomu, abychom muže, na kterého oznámení poukazovalo, z něčeho obvinili,“ řekla.

Podle ní policisté nemohli předejít tomu, že muž nakonec znásilnil další dítě. V prvním dubnovém týdnu ho za to kriminalisté obvinili, nyní je ve vazbě a hrozí mu až dvanáct let vězení. Policie vyzývá rodiče, které spolku svěřovali děti, aby se přihlásili.

Pochybnost o vztahu Jana R. k dětem nicméně měl Okresní soud v Liberci. Když Jan R. se svou manželkou žádali v červnu 2021 o svěření dítěte do pěstounské péče, soud to odmítl. Argumentoval právě „závažnou trestní minulostí“.

Jak je proto možné, že dvakrát odsouzený pedofil mohl pořádat dětské tábory a hlídat děti? Muž si v únoru 2020 se svou manželkou založil spolek Děti ráje železnice, který měl prohlubovat zájem dětí o modelářství. A při zakládání spolku nikdo nezjišťoval jeho trestní minulost, protože k tomu není potřeba čistý trestní rejstřík.

Díra v zákoně?

„Pokud jde o otázku bezúhonnosti, ta není občanským zákoníkem vyžadována, takže tato listina není podmínkou k tomu, aby byl někdo statutárním představitelem spolku,“ řekl právník Jaroslav Ortman. „Možná že je to díra v zákoně a důvod k zamyšlení,“ uvažuje Ortman.

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová Českému rozhlasu řekla, že spolek Děti ráje železnice nevykonával činnosti podle školského zákona a nebyl ani není zapsán ve školském rejstříku. Protože spolek poskytoval pouze neformální aktivity, jako byly kroužky, tábory a hlídání dětí, nemuseli být jeho zakladatelé bezúhonní. Na dotaz Českého rozhlasu, jestli není vhodné to změnit, odkázala na ministerstvo spravedlnosti.

Jeho mluvčí Michal Pleskot odpověděl, že se k tomu resort nechystá. „O podmínce bezúhonnosti neuvažujeme. Spolek představuje nejrozšířenější právní formu právnické osoby, jejímž prostřednictvím veřejnost realizuje řadu čistě zájmových a neziskových aktivit a existence takové podmínky by nedůvodně vylučovala značnou část populace z možnosti vykonávat své aktivity.“

Jeho kolegyně Markéta Poslušná poukázala na to, že soudy mají možnost pachatelům zakázat určitou činnost, kvůli níž byli odsouzeni. Jenže když byl Jan R. v roce 2008 naposledy odsouzen, bylo mu teprve 18 let a s dětmi ještě nepracoval. Proto mu soud tehdy zákaz činnost neuložil.

autoři: Artur Janoušek , reČRoL | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související