Mám strach z výšek. Na můstku mi to nevadí, bez lyží se mi klepou kolena, přiznává Roman Koudelka

25. březen 2021

V Setkání u mikrofonu se tentokrát naladíme na sportovní notu. Vydáme se na skokanské můstky a také pod ně. Dotkneme se pádů, zranění, strachu a samozřejmě i úspěchů. Host Pavla Petra jich má ve své sbírce celou řadu, včetně například 5. pátého místa na Turné čtyř můstků. Pozvání k mikrofonu Českého rozhlasu Liberec přijal nejlepší český skokan na lyžích současnosti Roman Koudelka.

Jak se z člověka stane skokan na lyžích a co všechno je k tomu potřeba? Vzpomene si Roman Koudelka na svůj úplně první skok? Jaký byl jako trenér a jako člověk Zdeněk Remsa, legendární trenér olympijského vítěze Jiřího Rašky, který provázel i první skokanské krůčky Romana Koudelky?

Nejhorší je, když začnu vnímat vítr, snažím se s tím bojovat…
Roman Koudelka

Budí skokanské můstky ve sportovcích respekt? Jak se člověk dokáže vyrovnat se strachem z můstků, a který z nich, v Čechách nebo kdekoli na světě, je pro Romana Koudelku ten „nejstrašidelnější“? Jak vypadají poslední vteřiny před tím, než se skokan rozjede z můstku dolů a co prožívá při letu?

Sport člověk dělá buď pro radost, nebo pro úspěchy. V létě to bude 15 let od prvního velkého úspěchu Romana Koudelky, titulu z letního domácího šampionátu. Co dalšího se mu za tu dobu podařilo? Který ze závodů je mezi skokany nejprestižnější? Je pro sportovce těžké čelit mediálnímu zájmu? Jaký vlastně je svět skoků na lyžích, je v něm prostor pro kamarádství?

Ke každému sportu patří i pády a zranění a u skoků na lyžích to není jiné. Jak moc bolí takový pád na můstku? Tuší člověk už při letu, že to nemusí dopadnout dobře a dá se s tím ještě během skoku něco udělat? Jaký pád byl pro Romana Koudelku v kariéře nejhorší? Co je pak nejlepší udělat a jaké je vrátit se na můstek po zranění? Pro Romana Koudelku je to aktuální téma, v únoru absolvoval operaci, která pro něj byla vůbec prvním zákrokem v životě pod narkózou. Jaká byla diagnóza, jak operace proběhla a jaký je průběh léčby?

Jaká je budoucnost skokana na lyžích Romana Koudelky? Mění se postupem let přání a cíle, které si dává? Chystá se startovat na zimní olympiádě? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související