Linecké, rohlíčky i šuhajky. Ve školní cukrárně na Králově Háji pečou na 300 kilogramů vánočního cukroví
Vánoční cukroví je doménou českých domácností. A pečou ho i studentky a studenti oboru cukrář Střední školy gastronomie a služeb v Liberci.
Čtěte také
Ve školní cukrárně Střední školy gastronomie a služeb na Králově Háji v Liberci musí studenti a studentky kromě klasických zákusků zvládnout ještě do Vánoc spoustu cukroví. „Objednávka je kolem 300 kilogramů,“ potvrzuje ředitel školy Zdeněk Šlaich. „Jsou to objednané akce, naši zaměstnanci, firmy a zbytek půjde do prodejny, do naší cukrárny v polovině prosince,“ vypočítává.
Pečení cukroví je součást praktické přípravy studentů, cukrář má v náplni práce přípravu jak restauračních moučníků, tak cukrářského pečiva, jak pan ředitel potvrdil.
Studentky připravují slepované kometky, které se potahují bílou čokoládou a dozdobují marcipánem, mezi samými dívkami je v této směně i jeden chlapec. „Některé se polámou, to záleží, nevyjde to vždycky přesně, ale snažíme se, paní mistrová nemá ráda, když se plýtvá,“ odpovídá na žádost o radu, jak to vykrajovat tu část lineckého cukroví s otvorem, aby se nepolámala.
V ukázkové krabici cukroví z Králova Háje je 12 druhů cukroví. „Je tu linecké cukroví, klasické, nebo kávové, i čokoládové, vanilkové rohlíčky, taštičky s rozinkami a oříšky, košíčky šohajky, máme i nepečené kuličky s kokosem,“ popisuje učitelka odborného výcviku Radka Cejnarová.
Každá kuchařka má ten „svůj“ zaručený recept například na linecké těsto, i když základ je vždy stejný. Podle jakých receptů pečou v cukrářské škole? Poslechněte si reportáž.
Související
-
Obor krejčí je obor nejvyšší náročnosti, říká ředitel odborné školy. Jak to vidí studentka Viktorie?
Říká se, že řemeslo má zlaté dno. Jaké uplatnění v dnešní době najdou krejčí nebo krejčové? A kolik dětí v Libereckém kraji má o tento obor zájem?
-
5 fíglů na nejlepší vanilkové rohlíčky od cukráře Josefa Maršálka
Aby byly vláčné, aby krásně voněly a nerozpadaly se? Upečte si letos vanilkové rohlíčky podle Josefa Maršálka a budete spokojení.
-
Zázvorky podle receptu z Kuchařské školy Marie Svobodové z roku 1894
V mnoha domácnostech to již voní vánočním cukrovím a bylo tomu tak i v dobách našich babiček. Na přelomu 19. a 20. století se pekly nejen perníčky, ale také zázvorky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.