Linecké, rohlíčky i šuhajky. Ve školní cukrárně na Králově Háji pečou na 300 kilogramů vánočního cukroví
Vánoční cukroví je doménou českých domácností. A pečou ho i studentky a studenti oboru cukrář Střední školy gastronomie a služeb v Liberci.
Čtěte také
Ve školní cukrárně Střední školy gastronomie a služeb na Králově Háji v Liberci musí studenti a studentky kromě klasických zákusků zvládnout ještě do Vánoc spoustu cukroví. „Objednávka je kolem 300 kilogramů,“ potvrzuje ředitel školy Zdeněk Šlaich. „Jsou to objednané akce, naši zaměstnanci, firmy a zbytek půjde do prodejny, do naší cukrárny v polovině prosince,“ vypočítává.
Pečení cukroví je součást praktické přípravy studentů, cukrář má v náplni práce přípravu jak restauračních moučníků, tak cukrářského pečiva, jak pan ředitel potvrdil.
Studentky připravují slepované kometky, které se potahují bílou čokoládou a dozdobují marcipánem, mezi samými dívkami je v této směně i jeden chlapec. „Některé se polámou, to záleží, nevyjde to vždycky přesně, ale snažíme se, paní mistrová nemá ráda, když se plýtvá,“ odpovídá na žádost o radu, jak to vykrajovat tu část lineckého cukroví s otvorem, aby se nepolámala.
V ukázkové krabici cukroví z Králova Háje je 12 druhů cukroví. „Je tu linecké cukroví, klasické, nebo kávové, i čokoládové, vanilkové rohlíčky, taštičky s rozinkami a oříšky, košíčky šohajky, máme i nepečené kuličky s kokosem,“ popisuje učitelka odborného výcviku Radka Cejnarová.
Každá kuchařka má ten „svůj“ zaručený recept například na linecké těsto, i když základ je vždy stejný. Podle jakých receptů pečou v cukrářské škole? Poslechněte si reportáž.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.