Linecké, rohlíčky i šuhajky. Ve školní cukrárně na Králově Háji pečou na 300 kilogramů vánočního cukroví

6. prosinec 2023

Vánoční cukroví je doménou českých domácností. A pečou ho i studentky a studenti oboru cukrář Střední školy gastronomie a služeb v Liberci.

Čtěte také

Ve školní cukrárně Střední školy gastronomie a služeb na Králově Háji v Liberci musí studenti a studentky kromě klasických zákusků zvládnout ještě do Vánoc spoustu cukroví. „Objednávka je kolem 300 kilogramů,“ potvrzuje ředitel školy Zdeněk Šlaich. „Jsou to objednané akce, naši zaměstnanci, firmy a zbytek půjde do prodejny, do naší cukrárny v polovině prosince,“ vypočítává.

Pečení cukroví je součást praktické přípravy studentů, cukrář má v náplni práce přípravu jak restauračních moučníků, tak cukrářského pečiva, jak pan ředitel potvrdil.

Studentky připravují slepované kometky, které se potahují bílou čokoládou a dozdobují marcipánem, mezi samými dívkami je v této směně i jeden chlapec. „Některé se polámou, to záleží, nevyjde to vždycky přesně, ale snažíme se, paní mistrová nemá ráda, když se plýtvá,“ odpovídá na žádost o radu, jak to vykrajovat tu část lineckého cukroví s otvorem, aby se nepolámala.

V ukázkové krabici cukroví z Králova Háje je 12 druhů cukroví. „Je tu linecké cukroví, klasické, nebo kávové, i čokoládové, vanilkové rohlíčky, taštičky s rozinkami a oříšky, košíčky šohajky, máme i nepečené kuličky s kokosem,“ popisuje učitelka odborného výcviku Radka Cejnarová.

Každá kuchařka má ten „svůj“ zaručený recept například na linecké těsto, i když základ je vždy stejný. Podle jakých receptů pečou v cukrářské škole? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související