„Lijánu smrti“ a restart těla jedem z žáby vyzkoušeli v jižní Americe Karel a David

20. únor 2017
Koktejl

Nebavilo je sedět na kancelářských židlích, a tak se vydali na cestu kolem světa – za 2 roky procestovali 4 kamarádi z Liberce 25 zemí. Na své cestě přes jižní Ameriku, kterou projeli z jihu na sever, zažili výstup na šestitisícovku a na vrcholu v mínus dvaceti vykloubené rameno, na vlastní kůži vyzkoušeli očistný šamanský rituál v srdci amazonské džungle a kamarádi Karel s Davidem si dokonce nechali do těla vpravit jed z žáby Kambo. „Myslel jsem, že uhořím, točila se mi hlava a říkal jsem si, ty jsi blázen, proč sis to dával,“ vzpomíná liberecký cestovatel Karel Štěpánek.

Čtveřice přátel zahájila cestu po jižní Americe v Chile. „Absolvovali jsme dlouhý let z australského Sydney do chilského Santiaga de Chile a posléze do hlavního města Argentiny Buenos Aires, kde jsme strávili víkend,“ popisuje Karel. Dobrodruhové pak pokračovali až na „konec světa“ – Fin del Mundo. „To je nejjižnější cíp Argentiny. Začínala tam být zima a sněžilo.“ Jižní Amerikou stopovali až do Kolumbie.

Působivá podzimní Patagonie. Podívejte se, jak si přátelé užili horské treky v Argentině:

„V Argentině jsme si užili hlavně treky po horách. Patagonii. Sice nám tam byla dost zima, a těšili jsme se na Karibik, ale užili jsme si tam barvy podzimu,“ vzpomíná Karel. A pokračuje: „Pak jsme pokračovali přes poušť Atacama až do Bolívie, tam jsme stopli jednoho sympatického řidiče kamiona, Gonzála, se kterým jsme cestovali dva dny, pili jsme s ním whisky. Zasvětil nás do světa kamioňáků, snídali jsme s ním mořské plody.“

Zdolání Huayna Potosí, 6 088 m. n. m a vykloubené rameno

Karel a David při zdolávání kolumbijské šestitisícovky museli mít speciální vybavení i horského průvodce

V Bolívii cestovatele čekal výstup na šestitisícovku Huayna Potosí.

„Rozhodli jsme se, že už asi v životě nebude lepší příležitost vystoupat na šestitisícovku, protože už čtrnáct dnů jsme trávili v nadmořské výšce kolem 3 000 metrů nad mořem,“ vzpomíná cestovatel David Pospíšil.

„Museli jsme zaplatit průvodce a poplatek za spaní na horských chatách,“ upřesňuje.

Čtěte také

Jak se rozednělo, viděli jsme, kam jsme to vylezli, bylo to neuvěřitelný. Na každou stranu pod námi byl asi kilometrový sráz. Karel

Zajímavé je, že kamarádi nejvyšší partie hory zdolávali v noci. „Leze se to v noci, aby netál led a nebyly laviny. Za dalších tisíc metrů to už celé bylo na sněhu a na ledu, na to jsme měli půjčené vybavení,“ popisuje Karel Štěpánek a dodává, jak působivý moment po výstupu a svítání na vrcholu Huyany Potosí zažil: „Jak se rozednělo, viděli jsme, kam jsme to vylezli, bylo to neuvěřitelný. Na každou stranu pod námi byl asi kilometrový sráz.“ Ve chvíli, když David s Karlem chtěli v mínus dvaceti stupních na ledu a sněhu pořídit „vrcholovou fotodokumentaci“, o slovo se přihlásilo Karlovo rameno. „Dostal jsem ho asi do špatného úhlu a možná jsem byl zmrzlej, bylo tam asi a vykloubilo se mi rameno. Polil mě studenej pot, naštěstí jsem to ale sám vrátil na místo,“ vzpomíná Karel, dnes už s úsměvem.

„Lijána smrti si člověka přivolá, a ten musí jít“

Další dobrodružnou etapou byl v jižní Americe přechod přes amazonské pralesy. „Vyrazili jsme směrem na Peru. Přivolala si nás ayahuasca, lijána smrti, která si člověka přivolá, a ten musí jít. Museli jsme najít šamana, se kterým jsme ten rituál mohli podstoupit,“ říká Karel. Kamarádi ale nejdřív museli najít toho „pravého“ šamana, který rituál připravuje nejenom pro turisty.

„Rituálu předchází očištění těla pitím odvaru tabáku z džungle a zvracením. Při samotném rituálu jsme leželi v chýši, každý předstoupí před šamana, vypije ayahuascu, která má nejodpornější chuť, co jsme kdy pozřeli, ale člověk to musí vypít na ex. Pak se vrátí na své místo a čeká, co se stane,“ popisuje David a Karel ho doplňuje: „Pak začnou přicházet různé představy, vize. Vidíte všechno možné, co máte uloženo v hlavě.“

„Libůstka“ navrch? Jed z žáby Kambo a restart imunitního systému!

„Vyzkoušeli jsme to proto, že indiáni to používají jako obranu imunitního systému. Tak jsme si řekli, proč ne. Má vám to zrestartovat imunitní systém,“ vysvětluje Karel.

Ayahuasca neboli „lijána duše“ je nápoj, psychoaktivní látka podávaná při obřadech, připravuje se z jednoho druhu lijány a dalších rostlin. Domorodci z peruánské Amazonie ji používají pro léčebné a magické účely. Dnes je to velká senzace i pro turisty, kteří chtějí rituál ayahuasca podstoupit. K účinkům ayahuascy patří změny smyslového vnímání, zesílení emočního prožívání, zrychlený tep, třes, pocity horka, zvracení. Všechno to je šamany chápáno jako proces očisty a uvolnění nahromaděné negativní energie, „znovuzrození“.

Na kamarádech bylo jen vybrat si, jak jed žáby do těla aplikují – první možnost byla dát jed pod jazyk, druhá vypálit díru do ramene a vetřít jed pod kůži. Karel s Davidem zvolili druhou možnost. „Bylo to asi nejhorších patnáct minut, které jsme zažili. Tělo si myslí, že jde na smrt a kvůli tomu obnoví všechny životní funkce. Myslel jsem, že jdeme do finále. Tělo pak naštěstí jed přemůže a začnete se cítit úžasně se spoustou energie.“
„Myslel jsem, že uhořím, točila se mi hlava a říkal jsem si, ty jsi blázen, proč sis to dával.

Neváhejte, a přehrajte si celý rozhovor moderátorky Ivety Kalátové a cestovatelů Karla Štěpánka a Davida Pospíšila a uslyšíte i to, jak hezky zní jihoamerický hudební nástroj zampoňa. Na třetí díl vyprávění o cestě kolem světa libereckého cestovatele Karla Štěpánka (a spol.) se můžete těšit v pátek 24. února v Dopoledni pod Ještědem před půl jedenáctou. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Liberec!

Travel4ever
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.