Lidem v česko-polském příhraničí se stále vyplatí jezdit pro palivo do Polska, vyzkoušeli jsme to

29. červen 2022 16:11

Ceny paliv v Česku v létě 2022 neustále rostou. Cena za litr Naturalu 95 nebo nafty se na řadě míst pohybuje okolo 48 korun. Na polských pumpách může být rozdíl i přes pět korun na litru naturalu 95 nebo nafty. U našich sousedů v Polsku a Německu zkoušel natankovat redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Lidem v příhraničních oblastech stále vyplatí jezdit pro palivo do sousedního Polska, ale podle našeho redaktora nesmí být netrpěliví. Ten sám tankoval 28. června u hranic v Hrádku nad Nisou benzín za 46,60. Naftu tam měli o dvacet haléřů dražší.

Podobné ceny předtím viděl hned za hranicemi na polské straně, nebyl tedy důvod tankovat u sousedů. Potom ale o pár kilometrů dál, v Bogatyni u kostela Neposkvrněného početí, objevil, že polská síť čerpacích stanic prodává benzín i naftu okolo osmi zlotých, tedy asi za 42 korun.

Ještě víc je tento rozdíl patrný při srovnání s většími českými městy a silničními tahy. V Liberci už na mnoha místech mají naftu za víc než 48 korun, na Českolipsku je průměr jen o pár desetihaléřů nižší.

Zato v německé Žitavě se podle redaktora Jiřího palivová turistika nevyplatí. Benzín i naftu tam prodávají za víc než 2 eura, tedy za zhruba 50 korun. Dá se na to samozřejmě dívat také optikou průměrné nebo minimální mzdy; v tu chvíli jsou na tom Němci o poznání lépe než Češi, nebo Poláci.

Z německých médií je ale patrné, že i pro ně jsou ceny paliv šokem a tak často vyrážejí tankovat do Čech nebo do Polska.

Nastal čas dovolených a mnoho lidí váhá, jestli se vypravit do zahraničí autem. Při cestách po Rakousku by se lidé měli připravit na ceny podobné těm německým; tedy něco přes 2 eura za litr naturalu, nebo nafty.

Co se týká oblíbeného Chorvatska, tam vláda ceny paliv do konce tohoto týdne (červen 2022) zastropovala na zhruba 43 korunách za litr benzínu. Nafta je o zhruba korunu a půl dražší. Opatření ale platí jen mimo dálnice, určitě se tedy vyplatí sjet. V následujících dnech by se mělo rozhodnout o tom, jestli tento režim potrvá i dál v hlavní sezóně.

Různé formy úlev se snaží aplikovat více evropských států, včetně Česka, kde od června platíme o korunu a půl méně na spotřební dani. Průměrné ceny paliv už ale přesáhly úroveň před snížením této daně.

Spustit audio

Související