Lidé vstupovali do odchytové klece na divočáky v Jablonci nad Nisou. Radnice musela uzavřít ulici Za Plynárnou

21. červen 2023 09:05

V Jablonci nad Nisou stále bojují proti přemnoženým divokým prasatům. Jednou z možností, jak je eliminovat, je odchytová klec. Ta ale svůj účel neplnila, kvůli lidem.

Návštěvníci lesa si z odchytové klece udělali místo na hraní. Kromě psů tam dokonce pouštěli i své děti. „Ulici jsme museli uzavřít, protože ke kleci a kolem ní chodili na procházku rodiny s dětmi, ty do klece vstupovaly a hrály si v ní. Také chovatelé psů nechali svá zvířata do klece vstupovat. Chci důrazně upozornit, že to je velmi nebezpečné,“ uvedla mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

Snímek z kemarového systému města Jablonce nad Nisou: Člověk v odchytové kleci na divočáky
Snímek z kemarového systému města Jablonce nad Nisou: Pes v odchytové kleci na divočáky

„Navíc, kvůli ruchu kolem klece, a pachu po lidech i psech, se divočáci kleci vyhýbali. Tím veřejnost snahu města a myslivců o redukci divokých prasat mařila,“ dodala mluvčí. Na dodržování zákazu se zaměří strážníci městské policie a provinilce budou pokutovat.

Odchytovou klec pořídili v Jablonci nad Nisou na podzim 2022 jako jednu z možností, jak snížit počty divočáků ve městě. Několik kusů černé zvěře se podle vedoucího oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu Vratislava Pavlína podařilo odchytit a zlikvidovat.

Výsledek by ale podle něj mohl být lepší, kdyby se lidé ke kleci nepřibližovali. Prasata jsou inteligentní zvířata a dlouho trvá, než k novému předmětu v lese získají důvěru, a ruch i různé pachy je plaší.

Od začátku lovecké sezóny, která trvá od 1. dubna 2023 do 31. března 2024, se podařilo v honitbě Rádlo odlovit 15 divokých prasat. V předchozí sezóně jich ulovili celkem 84.

Největší potíže s přemnoženými divokými prasaty mají v Horní Proseči, kde na ně obyvatelé sídliště narážejí téměř denně, i za bílého dne. Vyskytují se i na dalších místech, například v Dolině, na Bartlově vrchu, Žižkově vrchu, na Dobré Vodě nebo na Brandlu.

Radnice od 1. prosince 2022 na noc uzavřela lesy v Srnčím dole a na Prosečském hřebeni, aby myslivcům umožnila jejich odlov. Uskutečnilo se také několik celodenních naháněk. Krajský úřad ale nařízení kvůli formálním chybám zrušil a opatření 13. ledna 2023 skončilo.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související