Divoká prasata na sídlišti? V Jablonci nad Nisou realita. Radnice se dohodla s myslivci na odlovu zvířat

1. prosinec 2022 09:51

Obyvatelé panelových domů v jablonecké Horní Proseči si stěžují na přemnožená divoká prasata. Divočáci se tam potulují i za bílého dne. V okolních lesích proto začal jejich intenzivní odlov.

Na panelové sídliště v Horní Proseči v Jablonci nad Nisou se z okolních lesů stahují přemnožená divoká prasata. Není výjimkou se tam s nimi potkat i za bílého dne. Někteří tamní obyvatelé mají strach pouštět své děti do školy, venčit psy, nebo jít jen tak na procházku.

Fotografie ze sídliště Horní Proseč U Tenisu a Široká poslala naše posluchačka:

Jablonecká radnice se už dohodla s myslivci na intenzivním odlovu přemnožené černé zvěře. Do okolních lesů je kvůli tomu od 1. prosince 2022 na tři měsíce zakázaný vstup, od 18 do 6 hod, tedy od soumraku až do rána. Opatření se týká Rádla, Srnčího dolu a Prosečského hřebene.

Na uzavřenou oblast na místě upozorňují tabulky. „Zbraň, kterou myslivci používají, je potažmo vojenská zbraň. Pokud vystřelí, kulka letí 5 kilometrů, dokud netrefí. A po celou dobu letu má smrtící účinek,“ apeluje na všechny, aby zákaz vstupu respektovali, Vratislav Pavlín z jabloneckého magistrátu. V lese to podle něj bude velmi nebezpečné.

Na jabloneckém sídlišti Horní Proseč natáčela redaktorka Eva Malá. Poslechněte si reportáž.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související