Lidé nám posílali své sny a my z nich komponovali obraz. Je jich tam na 200, prozrazují Procesisté

31. říjen 2022

Skupina tří libereckých malířů sdružených ve skupině Procesisté představila nový obraz vytvořený na základně podnětů od veřejnosti. Jaký je? Podívat se na něj byl redaktor Tomáš Mařas.

Čtěte také

Václav Kovář, Adam Windsor, Jan Simandl, tři liberečtí malíři sdružení ve skupině Procesisté, představili další ze svých společných obrazů. Vytvářejí je na základě podnětů od veřejnosti a lidé už je mohli vidět v několika libereckých institucích.

„Ten obraz jsme začali malovat v živém vysílání a dokončovali jsme ho zhruba dalších 5 měsíců, kdy nám lidé posílali své sny. A my jsme z těch snů komponovali tenhle obraz. Má v sobě třeba 200 snů,“ vysvětlil jeden z umělců Adam Windsor.

Výtvarníci ale mají i další plány, jak zjistil náš reportér. „Ty obrazy tím množstvím detailů vyloženě vybízí k tomu, že by se ty detaily mohly rozpohybovat, a to dílo by mohlo dostat úplně nový rozměr,“ popsal Václav Kovář.

Rozhodli se tedy převést jednotlivé části společného díla Zahrada přání do animovaných sekvencí. Důvodem není tvorba filmu, ale plánovaný vstup na digitální trh, kde chtějí dílo nabídnout.

Teď intenzivně pracují na rozpohybování jednotlivých částí obrazu. Zájemci tak mohou vlastnit jednotlivé nezaměnitelné části díla, obchodovat s nimi nebo dokupovat další části.

S výtvarníky v jejich ateliéru natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související