Lidé často vlastně úplně nevědí, jak se správně v přírodě chovat, připouští její strážce

Dobrovolnická činnost, ekologická výchova i rozšiřování mokřadů. To jsou témata, o kterých si Pavel Kudrna povídal s Radomírem Studeným, místopředsedou Asociace strážců přírody ČR, který má na starosti Liberecký kraj. Dozvěděli jsme se i to, jak se může každý z nás do ochrany přírody zapojit.

Příliš hlasité mluvení ve skalách může vyrušit hnízdící ptáky, oheň rozdělaný pod převisem zase narušuje skalní masiv…
Radomír Studený, strážce přírody

Radomír Studený ve studiu Českého rozhlasu Liberec

Co taková Asociace strážců přírody dělá a co zaštiťuje? Existují v České republice i strážci přírody z povolání? Jaké mají dobrovolní strážci přírody pravomoci? Jaké problémy s ochranou přírody strážci nejčastěji mají? Zasáhl nějak do jejich práce koronavirus? Kde a jak se návštěvníci rezervací dozvědí, co si vlastně můžou a nemůžou v přírodě dovolit?

Jak se Asociace strážců přírody České republiky stará o mokřady? Může si každý z nás vytvořit svůj „kousek přírody“ třeba u domu? A jak i doma na zahradě chránit zvířata, která se nám tam usadí? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.