Lidé staví v Prachovských skalách mohyly, strážci je nestíhají rozebírat. Kamenní mužíci totiž ničí přírodu

Kameny poskládané na sebe neboli takzvaní kamenní mužíci. Proti těm teď bojují strážci přírody v Prachovských skalách v Českém ráji. Proč a kde je turisté staví a co tím podle ochránců přírody způsobují?

Chodí tu ochranář, a pokud může, tak to ničí, aby to lidi neviděli a nestavěli to dál…
Ilona Schliková, jedna z majitelek Prachovských skal

Čtěte také

Strážci přírody v Prachovských skalách v Českém ráji bojují proti takzvaným kamenným mužíkům. Tak se říká stavbám, které turisté staví z nejrůznějších kamenů postavených na sebe. Přibývá jich. Strážci je likvidují, ale lidé je staví znovu a znovu. Podle ochránců přírody tím v chráněné krajinné oblasti ničí přírodu.

 „Zkušenost je taková, že jeden den to smeteme. Kameny odstraníme tak, aby byly v co největší vzdálenosti, ale druhý den je to tam znovu,“ stěžuje si strážce přírodní rezervace Miloš Zeman. Na jednotlivých trasách v Prachovských skalách jsou mohyly téměř na každém rohu. „Na jednom místě se vyskytuje třeba třicet nebo čtyřicet takových mohylek,“ vypočítává Zeman.

Čtěte také

Kameny podle něj turisté přenášejí i několik metrů jenom pro to, aby si postavili kamennou sochu. Neuvědomují si, že tím nenávratně poškozují přírodu.

„Přenášení je z odborného hlediska likvidace geologické stopy. A je to poškozování kamene, na který kamenné mužíky staví. Je to nepřípustné, ale my dnes nevíme, co s tím. Do budoucna nebudou ani vědět, proč skály vznikly a jak dlouho tu jsou, protože se tyto geologické stopy ruší,“ vysvětluje strážce přírodní rezervace.

Když se někde objeví kamenný mužíček, za chvíli jsou vedle něj i další. „Je to řetězová reakce, je to nesmysl. A je to nenávratné,“ upozorňuje Zeman.

Co si o kamenných mohylách v Českém ráji myslí jedna z majitelek Prachovský skal Ilona Schliková? Jak obvykle reagují turisté na upozornění strážců? Poslechněte si reportáž.

 

autoři: Kateřina Kohoutová , reČRoL | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související