Liberecký kraj krajské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky zavírat nebude

3. červen 2022 11:41

Krajské centrum pro uprchlíky v Liberci zůstane zatím otevřené, a to i přesto, že lidí prchajících z Ukrajiny v důsledku války ubývá. Podrobnosti k tématu připravila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Informaci o zachování centra oznámil Liberecký kraj. Reagoval tak na vyjádření některých hejtmanů, kteří kritizovali prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba z České pirátské strany, že od 15. června nechá uzavřít centrum pro uprchlíky v pražských Vysočanech. Vláda podle něj nesplnila slib, že vytvoří systém, který by pomohl přerozdělit uprchlíky z Prahy, kde je jich v přepočtu na obyvatele čtyřikrát víc, než v ostatních krajích.

Na jeho prohlášení reagoval například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD, který oznámil, že pokud zavře Praha, zavřou uprchlické centrum i Pardubice. Liberecký kraj naopak provoz zachová. A to i přesto, že vytíženost je v posledních týdnech zhruba pětina celkové kapacity. Otevřené je proto denně od 8 do 17 hodin a o víkendu v nouzovém režimu.

Podle hejtmana Martina Půty ze Starostů je správné pomáhat v nelehkých začátcích lidem z cizí země, kteří uprchli před válkou. Provoz centra navíc ukládá legislativa. „I přesto, že osob, které do centra přichází, ubývá, nehodlá ho Liberecký kraj zavírat. Navíc, provozovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině je naší povinností, protože stále trvá vládní nařízení související s nouzovým stavem,“ zdůraznil mluvčí kraje Filip Trdla.

Krajským uprchlickým centrem v Liberci prošlo od jeho otevření 1. března na 13 tisíc uprchlíků. Činnost centra je nastavená tak, aby tam mohli denně odbavit až 350 uprchlíků, aktuálně (začátek června 2022) jich přichází zhruba 300 týdně.

Uprchlické centrum je prvním záchytným bodem pro lidi, kteří přišli z Ukrajiny. Lidé tam získají statut uprchlíka a vyřídí si tam všechny potřebné úřední formality, například zdravotní pojištění, dostanou také informace o možnostech ubytování, a to buď prostřednictvím soukromých nabídek, nebo v krajských zařízeních, jako jsou například školní internáty a podobně.

Kraj má podle informací krizového štábu v současné době (červen 2022) sjednáno přes pět tisíc míst, ubytováno je tam o tisíc lidí méně.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související