Někteří ukrajinští uprchlíci se z Libereckého kraje začínají vracet do vlasti

2. květen 2022 16:25

Uprchlická vlna v Libereckém kraji slábne. Podle údajů krajského krizového štábu prošlo za poslední dubnový týden libereckým asistenčním centrem 405 běženců, oproti předchozímu týdnu to bylo o zhruba 150 méně.

Čtěte také

Počet nově příchozích válečných uprchlíků z Ukrajiny do libereckého kraje. Podle informací hejtmanství se v posledním dubnovém týdnu v regionu ubytovalo jen 90 lidí. Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty z SLK se dokonce začínají někteří ukrajinští uprchlíci vracet zpět do své vlasti.

„Já jsem rád, že začínají fungovat věci, jako například systém HUMPO (databáze humanitární pomoci), ve kterém jsou vidět i lidé, kteří se odubytovávají a někteří z nich třeba odjíždějí zpátky na Ukrajinu. Myslím si, že to je jeden z těch počínajících trendů, který bude v příštích týdnech pokračovat,“ řekl liberecký hejtman.

Volné kapacity pro ubytování těch uprchlíků, kteří teprve přicházejí, zatím Liberecký kraj má. Uprchlíci bydlí v Liberci například v bývalé ubytovně v Zeyerově ulici. V Lidových sadech je zase celkem 100 míst k nouzovému ubytování, která fungují jako záloha. Aktuálně se tam budou moct opět konat kulturní akce s tím, že kdyby bylo potřeba, do 48 hodin bude ubytování k dispozici.

Dalších 38 míst k ubytování je v Jestřebí na Českolipsku. „Dnes (2. května 2022) budeme oslovovat ubytovatele, které máme nasmlouvány. Předpokládáme, že budeme ty kapacity potřebovat nejen do konce června, ale s jistou mírou pravděpodobnosti i v těch dalších měsících, tak aby dokázali naplánovat svoji činnost v těch zařízeních, na které máme v tuto chvíli nějaký smluvní vztah,“ doplnil hejtman Půta.

V Libereckém kraji už našlo dočasný domov více než 13 000 uprchlíků. Kraj zatím podle Půty nemá informace o těch, kteří bydlí v soukromí.

Od 2. května 2022 se ale každý cizinec musí do tří dnů nahlásit, do konce května by tak úřad mohl znát přesná čísla o tom, kolik v které obci skutečně bydlí lidí a jakých věkových kategorií. Je to důležité zejména pro to, aby bylo možné rozhodnout, do jakých škol by ukrajinské děti měly od září nastoupit.

Ve druhém květnovém týdnu by se měl odbor školství setkat se zástupci pověřených obcí. Zatím by podle čísel ministerstva školství neměla vzniknout žádná lokalita, kde by měl být se školní docházkou problém. Podle hejtmana je kraj připravený posílit podle potřeby veřejnou dopravu tak, aby se děti do škol dostaly.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související