Liberecké muzeum získalo část pozůstalosti horolezce a dobrodruha Gustava Ginzela

Severočeské muzeum v Liberci získalo část pozůstalosti po Gustavu Ginzelovi. Svérázného cestovatele, horolezce a jednoho ze zakladatelů Jizerské padesátky si lidé nejčastěji pamatují jako majitele takzvaného Hnojového domu v osadě Jizerka.

Dům v roce 1995 vyhořel a odborníci se domnívali, že všechny památky z Ginzelových cest shořely spolu s ním. Ukázalo se ale, že to tak není.

„Oslovil nás jeho bratr Hans Ginzel, že vyklízejí dům v libereckých Kateřinkách, který vlastnila jejich rodina. Gustav Ginzel si tam ukládal část svých věcí, a díky tomu jsme vlastně tady k té pozůstalosti přišli,“ přiblížila etnografka Severočeského muzea Jana Stěhulková. Ve sbírkách muzea je tak nově například Ginzelovo horolezecké vybavení a další osobní věci. 

„Význam Gustava Ginzela podle mě spočívá v té velké síti lidí, která byla okolo něj. A v té síti uvízl i Míla Nevrlý, autor Knihy o Jizerských horách. A ten následně inspiroval desetitisíce lidí,“ připomněl vliv majitele Hnojového domu v regionu zástupce ředitele Severočeského muzea Ivan Rous, který se s ním i osobně setkal.

Nově získané předměty z Ginzelovy pozůstalosti v budoucnu muzeum představí veřejnosti.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související