Liberecké muzeum chystá výstavu prací sochaře a šperkaře Vratislava Karla Nováka. Láká na ni nepřehlédnutelnou plastikou

15. listopad 2022 11:23

Severočeské muzeum v Liberci získalo sochu jabloneckého sochaře Vratislava Karla Nováka. Dílo představitele takzvaného kinetického umění je zatím umístěné před muzeem. Láká na nadcházející výstavu.

Do svých sbírek získalo liberecké Severočeské muzeum kovovou sochu Vratislava Karla Nováka s názvem Routa od společnosti Preciosa.

Český sochař, šperkař a pedagog byl výrazným představitelem takzvaného kinetického umění. Mezi jeho díla patří například pražský metronom instalovaný roku 1991 v místě bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné. Svými díly je zastoupený ve dvou desítkách muzeí a galerií v Česku, Německu a Rakousku.

Přibližně dva metry vysoká socha z areálu firmy v libereckém Pilínkově je zatím umístěná před Severočeským muzeem, kde ji budou odborníci restaurovat, a zároveň se stane poutačem na chystanou Novákovu výstavu.

Podle ředitele muzea Jiřího Křížka nebude na výstavě jeho děl k vidění mnoho, a to právě kvůli jejich velikosti: „Aby to ‚vyznělo‘ v tom prostoru velkého sálu, budou tam 3 velké objekty, které se tam vejdou. Drobnější věci, jako jsou Novákovy šperky, máme ve stálé expozici, ty už si návštěvníci mohou prohlédnout nyní,“ vysvětlil.

Výstava by měla být otevřená v únoru 2023. Při stěhování díla z Pilínkova do Masarykovy ulice v Liberci byl redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související