Mauglí u Šaldů. Tanečníky převlečené za zvířátka do plyšových kostýmů s oušky a ocásky nečekejte

29. září 2021

Vlčí smečka v městské džungli, tygr s punkovým účesem a opice létající vzduchem - i to uvidí návštěvníci novinky baletního souboru Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Nové dobrodružně taneční představení nese jméno svého hlavního hrdiny - Mauglí. V divadle natáčela redaktorka Lucie Fürstová.

Šaldovo divadlo v Liberci představilo publiku novinku inspirovanou slavným dílem Rudyarda Kiplinga Knihy džunglí. Příběh ztraceného chlapce vyrůstajícího v džungli mezi vlky je první premiérou baletního souboru v nové divadelní sezóně.

Představení v moderním tanečním zpracování provází hudba uznávaného českého skladatele Aleše Březiny, libreto je dílem manželů Mariky a Vratislava Mikanových. Dobrodružný příběh z džungle, ve kterém hraje celý mnohonárodnostní liberecký baletní soubor, necílí jen na děti, ale i na jejich rodiče. Tanečníky převlečené za zvířátka do plyšových kostýmů s oušky a ocásky ale na pódiu nečekejte.

Věděli jsme, že si nebudeme hrát na džungli, je to o lidech, kteří žijí jinde a chovají se jinak, mají svoje zvyky a svůj svět…
Marika Mikanová, šéfka libereckého baletního souboru

Na jevišti stojí dřevěné stěny, pokryté horolezeckými chyty. Halí je desítky velkých listů tropických rostlin. Monstery jsou umělé nebo je zprostředkovává projekce. Liberecká džungle tak může působit i jako odlehlá část zapomenutého města.

Tohle provedení Mauglího nemá vůbec nic společného s tím, jak ho děti a dospělí znají z animovaných filmů. Autorem scény i kostýmů je scénický výtvarník Aleš Valášek. „Scéna jsou abstraktní stěny, můžou být čímkoliv. Mauglí je postavený na tom, že se tam střetává svět lidí a svět zvířat. Horolezecké stěny vlastně suplují skálu,“ popsal.

Oba představitelé Mauglího, Štěpán Hejna (vlevo) a Ennio Zappala

Cestu Mauglího a celého libereckého baletního souboru, včetně přizvaných malých trampolínistů znázorňujících opičí tlupu, provází v Šaldově divadle hudba skladatele Aleše Březiny. Malého Mauglího hraje v Liberci student gymnázia, patnáctiletý Štěpán Hejna, jde o jeho první hlavní roli. Úlohu dospívajícího Mauglího přebírá italský tanečník Ennio Zappala v alternaci s Japoncem Yutou Hommou. Výraznou postavou příběhu je i tygr Šér Chán v podání Australana Rory Fergusona. Kresbu tygří srsti má Šér Chán namalovanou přímo na těle i obličeji a hlavu zlé šelmy zdobí punkové „číro."

Jak inscenaci popisuje Marika Mikanová, šéfka libereckého baletního souboru, která je současně i režisérkou a choreografkou představení? Jak speciální jsou kulisy a kostýmy a čím jsou inspirovány? Proč si režisérka vybrala hudbu skladatele Aleše Březiny? Co si o své první hlavní roli v životě myslí Štěpán Hejma? A jak se v roli tygra cítí Rory Ferguson?

Po stopách vlčího chlapce se můžou rodiny s dětmi vydat nejen v historické budově divadla, ale i při procházce libereckou zoo. Tam je čeká dobrodružná hra, která připomíná honbu za pokladem. Tím může být třeba právě vstupenka na divadelní inscenaci Mauglí.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související