Šaldovo divadlo připraví na rok 2021 třináct nových inscenací, šest z nich bude činoherních

29. prosinec 2020 12:33

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci plánuje na příští rok 13 premiér a k nim ještě 5 velkých symfonických koncertů. Divadlo chce uvést také inscenace, které muselo kvůli novému koronaviru odložit. Vše ale bude záviset na příznivém vývoji epidemické situace, který by umožnil znovuotevření divadel.

Prvním dílem, které mělo mít premiéru už letos, je hra o komiku Vlastovi Burianovi. Toho překvapivě ztvární herečka Veronika Korytářová. Druhou bude inscenace Moje první židovské Vánoce, kterou přímo pro liberecké divadlo napsala izraelská dramatička Hadar Galron.

Činohra chce v první polovině roku uvést klasiku Král Lear od Williama Shakespeara, revue Semafor zasazené do Prahy 60. let 20. století, švédské drama Blanche a Marie od Pera Olova Enquista a na repertoár by se mělo vrátit Hrabalovo dílo Obsluhoval jsem anglického krále.

Čtěte také

„Jeho román Obsluhoval jsem anglického krále, otevíral v dramatizaci i režii Pera Palouše na podzim roku 1989 nově zbudované Malé divadlo. A na jaře 2021 vstoupí stejný režisér do stejné řeky, aby na tento pozoruhodný příběh nahlédl ze zcela odlišné generační pozice," uvedla mluvčí libereckého divadla Michaeala Pompová. Na podzim činohra plánuje dvě francouzské komedie, Moliérovu satirickou klasiku Tartuffe a konverzační Jméno. Jejími autory jsou Matthieu Delaporte a Alexandre de la Patelliere.

Čtěte také

Baletní soubor z letošního na příští rok přesunul představení Mauglí na motivy Knihy džunglí Rudyarda Kiplinga. „Červnovou delikatesou bude poutavé taneční drama Liliom na námět Ference Molnára, které se stalo základem známého broadwayského muzikálu Carousel," uvedla Pompová. V listopadu by chtěl balet uvést tragikomickou gangsterku MašínGun Brothers inspirovanou osudem bratří Mašínů.

Operní soubor na březen chystá ruskou romantickou klasiku Jolanta, poslední operní dílo Petra Iljiče Čajkovského. O dva měsíce později by její repertoár měla obohatit opera La fille du r ́giment (Dcera pluku), jejím autorem je Gaetano Donizetti. Pro druhou polovinu příštího roku opera plánuje Verdiho slavné dílo Otello a muzikál z broadwayské produkce Hledá se tenor.

Na sezónu 2021 je také naplánováno celkem pět velkých symfonických koncertů a pravidelný cyklus komorních koncertů ve foyer Šaldova divadla.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související