Liberecká radnice chce převést své podíly v bytových družstvech na družstevníky. Za jednu korunu

Záměr 25. února schválili zastupitelé, teď bude záležet na družstvech, jestli s takovým způsobem převodu souhlasí. Stále totiž hrozí, že lidé budou muset zaplatit daň z příjmu. Podrobnosti zjišťovala Jana Pšeničková.

Téměř před rokem začala liberecká radnice hledat možnosti, jak převést na družstevníky městské podíly v bytových družstvech. Během této doby představila několik variant, ve čtvrtek 25. února schválili zastupitelé záměr, podle kterého by k tomu mohlo dojít za symbolickou jednu korunu. Nápad teď chce město představit bytovým družstvům.

Rozhodnutím zastupitelstva otvíráme prostor k tomu, abychom začali dělat konkrétní kroky...
Michal Hron, zastupitel města Liberce

Redaktorka Jana Pšeničková mluvila na čtvrtečním zastupitelstvu s předsedou představenstva družstva A+G Stadion Josefem Figerem a ten záměr vítá. Podle něj se tak konečně naplní smlouvy, které družstevníci podepsali před 20 lety a ve kterých se město Liberec zavázalo, že převede na družstva svůj podíl bezúplatně. Otázkou ale i nadále zůstává, jak to bude s daní z příjmu za převod podílů, která může dosáhnout až 200 000 korun za byt. Družstevníci nicméně jednají s ministerstvem financí a věří, že se jim to podaří vyřešit.

Čtěte také

Možnosti, jak podíly převést, už padly ze strany města dohromady 4, tato je pátá. K možností převést svůj podíl na družstevníky za jednu korunu se nyní město vrátilo na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu v obdobném případě, který řešily Neratovice. „Soud akceptoval za přijatelné, že město prodává za jednu korunu majetek, který v tržní hodnotě má mnohem vyšší cenu," uvedl radní Michal Hron (Starostové pro Liberecký kraj). Podle něj ale musí ověřit, zda se dá tento rozsudek použít i pro Liberec. „Dnešním rozhodnutím zastupitelstva otvíráme prostor k tomu, abychom začali dělat konkrétní kroky," dodal Hron.

Město teď návrh předloží družstvům, jestli s tímto způsobem převodu budou souhlasit. Předkladatel návrhu radní Hron není přesvědčený, že všechna na tento způsob převodu přistoupí. Podle něj totiž stále hrozí, že družstevníci budou muset doplácet za převod daň z příjmu. „Pro mě riziko daňové zátěže tam je pořád," řekl.

Se schváleným návrhem řešení souhlasí i zastupitelé, kteří vystupovali proti dosavadním návrhům řešení předkládaných Hronem. „Pro mě je zadostiučinění, že téměř po roce jsme přišli na to, co jsem navrhoval," řekl radní Petr Židek (ODS).

Liberecká bytová družstva, kterých se případný převod podílů týka:

  • Bytové družstvo ZÚ ALFA
  • Bytové družstvo ZÚ BETA
  • Bytové družstvo ZÚ GAMA
  • Liberecké bytové družstvo Stadion
  • Bytové družstvo ZELENÉ ÚDOLÍ
  • Stavební bytové družstvo A+G STADION
  • Bytové družstvo SPEKTRUM
  • Bytové družstvo VLNAŘSKÁ
  • Bytové družstvo STARÝ HARCOV
  • Bytové družstvo LB Tyršova

Zdroj: web SPBD

Převod podílů se týká 1 150 bytů v deseti družstvech, v nichž má město podíly od 25 do 30 %. Byty se stavěly v letech 1997 až 2007 a město na ně získalo dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Ve smlouvách s družstevníky se tehdy zavázalo, že 20 let po kolaudaci domů na ně převede bezúplatně své podíly. Podle právníků města ale nejsou smlouvy platné, protože nebyly před uzavřením zveřejněné na úřední desce. Zastupitelé tak musejí odůvodnit, pro by měli podíly převést bezplatně, anebo se slevou. 

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související