Vláda zamítla návrh kraje na změny zákonů, které by zjednodušili převod podílů v bytových družstvech

13. listopad 2020 16:32

Návrh se týkal převodu bytů postavených před 20 lety. Tehdy měli družstevníci slíbený bezúplatný převod. Podle současného názoru právníků to není možné. Problém řeší řada českých měst, v Libereckém kraji například Liberec, Jablonec nad Nisou nebo Semily.

Vláda zamítla návrh Libereckého kraje na změny zákonů, které by umožnily zjednodušit bezúplatný převod družstevních bytů vybudovaných pomocí státní dotace. Odůvodnila to tím, že je nadbytečný. Přitom například v Liberci jde o 1 150 bytů. Podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj ministerstvo financí stále trvá na tom, aby lidé zaplatili z převodu majetku daň. S tím v minulosti nepočítali.

Dobrou zprávou ale prý je, že 3 další ministerstva připravují společné stanovisko, které by mělo problém řešit, řekl hejtman. „Je to problém celé řady českých měst i menších obcí, já tuhle iniciativu nepovažuji za zbytečnou,“ dodal. Společné stanovisko, které by mělo obecním a městským samosprávám bezúplatné převody zjednodušit, připravují ministerstva pro místní rozvoj, vnitra a financí.

Čtěte také

V Liberci je problematická takzvaně sdružená výstavba bytů, které vznikaly v letech 1997 až 2007. Družstva na ně získaly díky městu Liberec dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Město v nich má podíly 25 až 30 % a v uzavřených smlouvách se zavázalo, že 20 let po kolaudaci domů bezúplatně převede svůj podíl na družstva. Podle právníků ale smlouvy neplatí. Pokud by město našlo možnost, jak byty převést, družstevníci by museli zaplatit daň z příjmu, která může podle radnice dosáhnout v průměru částky 200 000 korun na byt.

Čtěte také

K řešení této problematiky vznikla v Liberci pracovní skupina, kterou vedl zastupitel Michal Hron ze SLK. Podle něj by nájemníci měli zaplatit 550 korun za metr čtvereční. Cena je výsledkem 90% slevy z dotace, kterou tehdy město na výstavbu bytů dostalo. Aby na tuto částku lidé dosáhli, museli by splnit zásadní podmínku: Sleva by byla vykoupena povinností vázací doby 5 let, po kterou by družstevník nesměl nově nabytý byt prodat. Byt by družstevníci nemohli ani pronajmout za vyšší cenu, než je věcně usměrňované nájemné. To je zhruba 50 až 60 % z tržního nájemného. Návrh podle Hrona vyhovuje zákonu o obcích a nehrozí u něj ani riziko, že by museli lidé platit daň z příjmu.

Zastupitelé ale tento návrh nepodpořili a nelíbí se ani nájemníkům. Podle předsedy Stavebního bytového družstva A + G Stadion Josefa Figera je pro ně výhodnější návrh radního za ODS Petra Židka. „To je cesta, kdybychom si započítali vzájemné pohledávky. Město by stanovilo cenu svého podílu a proti tomu my bychom započítali to, co jsme dali navíc do výstavby, do oprav bytů, a tak dále,“ vysvětlil Figer. Liberečtí zastupitelé se převodům družstevních bytů budou věnovat na jednání 26. listopadu.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související