Ne všechna města se staví zády, jako Liberec, říká členka bytového družstva Tyršova

4. září 2020 11:56

Politici v Liberci stále řeší převod podílů v bytových domech postavených v minulosti pomocí státní dotace. Lidé, kteří v nich žijí, jsou tak nedále v nejistotě, zda nebudou muset za svůj majetek znovu zaplatit.

Čtěte také

Město Liberec řeší už několik měsíců situaci okolo převodu svých podílů v domech s více než 1 100 byty. Před dvaceti lety pořídilo domy pomocí státní dotace a na nájemníky je teď měla radnice podle smlouvy bezúplatně převést. Město ale tvrdí, že by lidé pak museli platit za převod daň; to je v průměru asi 200 000 korun na byt. Radnice tak hledá možnosti, jak celou věc vyřešit.

Co liberecká radnice nájemníkům nabízí?

Poslední návrh, který radní představili i na zastupitelstvu, pochází z pera radního ze Starostů pro Liberecký kraj Michala Hrona. Podle něj by nájemníci měli zaplatit 550 korun za metr čtvereční. Cena je výsledkem 90% slevy z dotace, kterou tehdy město na výstavbu bytů dostalo.

Aby na tuto částku lidé dosáhli, museli by splnit zásadní podmínku: Sleva by byla vykoupena povinností vázací doby 5 let, po kterou by družstevník nesměl nově nabytý byt prodat, jak radní Michal Hron vysvětlil. Byt by družstevníci nemohli ani pronajmout za vyšší cenu, než je věcně usměrňované nájemné. To je zhruba 50 až 60 % z tržního nájemného. Návrh podle Hrona vyhovuje zákonu o obcích a nehrozí u něj ani riziko, že by museli lidé platit daň z příjmu.

Co na to samotní nájemníci?

Nájemníci s tímto návrhem nesouhlasí; od začátku tvrdí, že je pro ně nepřijatelné, aby za převod bytů do svého vlastnictví cokoli platili. Problém se týká 1 150 bytů v 10 bytových družstvech, ve kterých má město podíly mezi 25 až 30 %. Předsedové družstev si také stěžují, že radnice je nepřizvala ani do pracovní skupiny, aby hledali řešení společně.

Všechna města mají stejnou chybu ve smlouvách a tam, kde se rozhodli, že ctí smlouvy.... došlo k jejich nápravě.
Lenka Šlapáková, BD Tyršova

Obracejí se proto na vedení jiných měst, kde mají podobné problémy, a o pomoc požádali také premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO, jak potvrdila i Lenka Šlapáková z bytového družstva Tyršova, které je jedním z dotčených družstev: „Ne všechna města se staví zády, jako Liberec. Všechna města mají stejnou chybu ve smlouvách a tam, kde se rozhodli, že ctí smlouvy, že byly, tam došlo k jejich nápravě.“

Řešení je možné

Nájemníkům se líbí například řešení radnice ve středočeských Kralupech nad Vltavou, kde šli cestou zápočtu vzájemných pohledávek mezi městem a družstvy. Družstva totiž v průběhu let investovala do domů mnohem vyšší částky, než byl podíl radnice. V praxi by to znamenalo, že družstevníci nebudou chtít po městu žádné peníze výměnou za bezplatný převod bytů.

Liberecká bytová družstva, kterých se případný převod podílů týka:

  • Bytové družstvo ZÚ ALFA
  • Bytové družstvo ZÚ BETA
  • Bytové družstvo ZÚ GAMA
  • Liberecké bytové družstvo Stadion
  • Bytové družstvo ZELENÉ ÚDOLÍ
  • Stavební bytové družstvo A+G STADION
  • Bytové družstvo SPEKTRUM
  • Bytové družstvo VLNAŘSKÁ
  • Bytové družstvo STARÝ HARCOV
  • Bytové družstvo LB Tyršova

Zdroj: web SPBD

Další možností je změna zákona tak, aby obce mohly byty převést na nájemníky bezplatně nebo za symbolickou cenu. S takovým návrhem teď přišlo město Liberec a podpořil jej i Liberecký kraj. Návrh změny zákona musí podat hejtmanství, které má zákonodárnou iniciativu. Krajské zastupitelstvo by se tím mělo zabývat v září.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související