Liberecká nemocnice vytvoří rezervační systém pro zájemce o testy na covid-19

13. srpen 2020 06:50

AKTUALIZACE 18. 8. 2020: Krajská nemocnice v Liberci nebude na nákazu koronavirem testovat samoplátce i o víkendu. Důvodem je zrušení povinnosti prokazovat se při leteckém cestování do Řecka negativním testem na nemoc Covid-19. Samoplátci se mohou dále nechat testovat ve všední dny od 8 do 12 hodin.

Českou tiskovou kancelář o tom informoval mluvčí nemocnice Václav Řičář. Liberecká nemocnice je aktuálně jediným místem v kraji, kde se testování na koronavirus pro samoplátce provádí. Dá se očekávat, že se zájem o testy ještě zvýší kvůli rozhodnutí Řecka, podle kterého budou čeští občané pro vstup do země od 17. srpna potřebovat negativní test ne starší než tři dny. České ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zajistí, aby v každém kraji bylo jedno odběrné místo s posílenou testovací kapacitou. O případném navýšení počtu odběrových míst se podle hejtmana kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) bude teprve jednat.

Testování před dovolenou

Zájezdy do Řecka má do poloviny září podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zaplaceno asi 32 000 lidí. Příští týden jich má podle ní odletět na 4 800. Podle Rážové mají cestovní kanceláře, které lety do Řecka organizují, ministerstvu na e-mail crtexterni@mzcr.cz hlásit počet klientů podle bydliště a času odletu, aby bylo možné testovací kapacity adekvátně navýšit. Lidé si musí povinný test zaplatit sami.

Nemocnice se snaží vyhovět

V Liberci zatím ale nemohou očekávat, že by jejich odběr i test v laboratoři byl vyřízen přednostně. „Nemáme žádný instrument, jak lidi, co chtějí cestovat do Řecka, přednostně vyřídit," řekl Řičář. Zájemců o testování na covid-19 jsou v Liberci nyní denně desítky, laboratoř nemocnice je denně schopna zpracovat až 300 testů. Pro samoplátce je odběrné místo k dispozici zatím jen ve všední den od 8:00 do 12:00. Nutné je objednání a zaplacení testu dopředu. Výsledek testu nemocnice sděluje do 48 hodin od jeho provedení. „Řešíme jak zvýšenou poptávku uspokojit, co se týká otevírací doby, tak i co se týká nějakého zjednodušení registrace," dodal mluvčí.

Cena je ztrátová

Regulovaná cena pro samoplátce 1 756 korun je pro nemocnici ztrátová. „Jeden takový odběr pro nás znamená ztrátu 1 000 korun," upřesnil Václav Řičář. Hejtman Půta řekl, že na základě odpovědi od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) očekává, že nemocnicím budou ztrátové odběry samoplátcům plně kompenzované prostřednictvím takzvané úhradové vyhlášky. Podle hejtmana budou zjišťovat, zda se tak skutečně děje. „Jinak stále platí závazek, který jsme jako kraj řekli, že když bude nějaký rozdíl, tak ho těm nemocnicím doplatíme," dodal.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související