Červené tapety na stěnách hlediště Šaldova divadla? Zapomeňte…

Hlediště divadla F. X. Šaldy v Liberci dostalo novou podobu, kterou se vrací zpátky do doby před 40 lety. Právě tehdy se v něm kazetové obklady s textilií objevily poprvé a zůstaly až do jara letošního roku. Proč už je v divadle nechtěli, zjišťovala naše redaktorka.

Lepší zvuk a návrat k původní podobě. Liberecké divadlo F. X. Šaldy si pro diváky připravilo jednu velkou novinku, řemeslníci v hledišti strhli červené tapety. Důvody jsou dva: tím hlavním je zlepšení akustiky. Výsledky akustické studie, která proběhla v minulosti, totiž ukázaly, že v divadle je velmi špatný dozvuk, za který mohly právě necitlivé rekonstrukce v 70. letech, kdy se stěny obložily dřevěnými panely pokrytými látkou. Ty ve velké míře pohlcovaly zvuk a bránily mu, aby se odrážel směrem do hlediště.

Čtěte také

Ke zlepšení akustiky přispěly i nové dekorativní závěsy, které jsou ušité ze speciální odráživé nehořlavé látky, takzvaného „echo sametu“. Umístěné jsou jen pod stropy lóží a mají rubínovou barvu, aby co nejvíce ladily s barvou sedadel i koberců. Další důvod rekonstrukce je estetický; má divadlu vrátit jeho původní podobu; tapety tak nahradil štuk, řemeslníci vymalovali stěny pastelovým okrovým odstínem, ve kterém mnohem více vyniknou bílé a zlacené ornamenty i malovaný strop.

Tajné úkryty

Ještě než se s rekonstrukcí započalo, vedení divadla doufalo, že objeví skryté obrazy, které prý kdysi v budově bývaly. Ostatně vždy, když se provádí rekonstrukce v historické budově, památkáři čekají, zda neodhalí nějaké tajemství. A napínavé to bylo i v divadle, jak přiznala i jeho ředitelka a liberecká zastupitelka za Starosty pro Liberecký kraj Jarmila Levko. Přání se ale nevyplnilo, portréty totiž údajně nebyly namalované přímo na zdi, ale na plátně. I tak ale rekonstrukce podle ředitelky odhalila spoustu zajímavých věcí, například původní rákos pod dřevěným bedněním.

Nová akustika naživo

Novou tváří i akustikou se divadlo pochlubí už v pátek 21. srpna, kdy je naplánovaná premiéra opery Lovci Perel od Georgese Bizeta. O týden později, 28. srpna, diváci uvidí představení francouzské komedie Blbec k večeři, kterou nastudoval činoherní soubor.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související