Liberecká knihovna vystavuje takzvané google básně. Ty vytvořil především počítačový algoritmus pro vyhledávání na internetu

Krajská vědecká knihovna v Liberci vystavuje takzvanou google poezii. K vidění a přečtení je výběr básní, které stvořil počítačový algoritmus pro vyhledávání na internetu. Výstava vznikla ve spolupráci se zakladatelem stejnojmenného internetového projektu a navazuje na vydání tištěné sbírky.

V Krajské vědecké knihovně v Liberci vystavují takzvanou google poezii, jak se říká výsledkům našeptávače při vyhledávání na internetu

„Původně to byla facebooková skupina, kam lidi přidávali svoje příspěvky, co jim vyběhlo na Seznamu, co jim vyběhlo na Googlu a tak. A v Liberci byl autorem této skupiny Tomáš Miklica, který potom z toho vytvořil i knížku. V návaznosti na tuto knížku jsme se rozhodli, že tady budeme pořádat tuto výstavu,“ přiblížila kurátorka projektu Natále Chalupníčková.

Ani koncept samotné výstavy není úplně tradiční. Básně totiž nejsou na jednom místě, ale jsou rozmístěny po celé knihovně. Tabulek s google poezií je celkem devatenáct a lidé si je můžou přijít přečíst až do 29. dubna.

A kde je v google poezii lidský aspekt?

„Někdo do toho vyhledávání musí zadat aspoň začátek té věty, aby se ten algoritmus chytl a nějak poskládal ty vyhledávací možnosti. A druhá věc je, že Google i ostatní vyhledavače berou v potaz i to, co člověk předtím vyhledával,“ doplnila Natálie Chalupníčková, podle které tak každému vyhledávač nabídne jinou kombinaci slov.

„Ten prvek náhody je tam klíčový a je potřeba si uvědomit, že to je forma poezie, která je vlastně dadaistická. Je to taková hra a s tím je potřeba k tomu přistupovat,“ doplnila Kateřina Šidlofová z oddělení pro styk s veřejností Krajské vědecké knihovny v Liberci.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související