Liberec zpřísnil pravidla pro přidělování parkovacích míst handicapovaným lidem

12. květen 2023 10:31

V Liberci se změnila pravidla, podle kterých mohou lidé se zdravotním postižením žádat o přidělení vyhrazených parkovacích stání pro osobní auta. Radnice se je rozhodla zpřísnit a vydávání těchto karet omezit. Z jakého důvodu a jak přesně?

Čtěte také

Důvodem zpřísnění podmínek pro vydávání parkovacích karet pro handicapované je podle vedení města skutečnost, že parkovacích stání je v Liberci obecně nedostatek. Ta vyhrazená proto budou nadále moct bezplatně získávat pouze držitelé karet ZTP/P /, nikoliv ti, kteří mají kartu ZTP.

Doba, na kterou bude město tyto karty vydávat, se navíc zkrátí, a to z pěti na dva roky.

Lidé s handicapem a kartou ZTP za možnost mít vyhrazené stání nově zaplatí polovinu standardního ročního poplatku. Ten pro centrum města činí 35 000 korun a v dalších částech Liberce 20 000 korun. Pro držitele karty ZTP tedy půjde o poloviční sumu, čili 17 a půl, respektive deset tisíc korun.

Změna pravidel se týká jen nových žádostí. Všechny stávající smlouvy doběhnou podle původních

Průkaz ZTP označuje zvlášť těžké postižení, průkazku ZTP/P mají lidé se zvlášť těžkým postižením, kteří se pohybují s průvodcem. V praxi to znamená, že lidé s první verzí průkazu jsou schopni se pohybovat samostatně, byť jen na krátkou vzdálenost; držitelé karet ZTP/P potřebují někoho, kdo jim pomáhá. Jde například o lidi nevidomé nebo o některé vozíčkáře.

Aktuálně v Liberci vyhrazené stání využívá na 165 osob se zdravotním handicapem. Povolení magistrát ročně vydává okolo čtyřiceti.

autoři: Michal Jemelka , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související