V České Lípě je za parkování možné platit kartou, ceny parkovného zůstávají

7. únor 2023 12:41

Od 7. února 2023 se v České Lípě změnil systém placení parkovného. Oproti dosavadnímu přinesl i několik novinek.

Hlavní novinkou je, že parkovací automaty už nebudou automaticky tisknout lístky. Lidé by neměli být překvapení, když je z automatu hned nedostanou. Jestli má motorista za parkování zaplaceno, se bude kontrolovat prostřednictvím registrační značky auta. Tu bude muset řidič nejdřív do automatu zadat.

Parkovací lístky ale automaty vydávat umějí. Řidiči si je budou moct na vyžádání vytisknout, například ti, kteří přijedou do města služebně a budou chtít parkovné od zaměstnavatele proplatit.

V automatech je nově možné zaplatit platební kartou, a to nejen přímo plastovou kartičkou, ale i kartou nahranou v mobilním telefonu, nebo v chytrých hodinkách.

Ti, kteří tuto možnost nemají, nebo využít nechtějí, můžou dál platit i hotově. Automaty přijímají mince, i bankovky v hodnotě sto a dvě stě korun. Je také možnost parkovné uhradit prostřednictvím mobilní aplikace MPLA, která je ke stažení na webových stránkách města. V tom případě není nutné použít automat a parkovné je možné kdykoliv prodloužit.

Změna systému neznamená změnu ceny

Stále platí, že prvních 15 minut parkování je v České Lípě zdarma, pak záleží na jednotlivých zónách. Město je rozdělené celkem na pět zón, nejdražší je na centrálním náměstí T. G. Masaryka, kde stojí první hodina parkování 30 korun, každá další 40.

V dalších zónách ceny postupně klesají. Nový systém chce město během února testovat. Pokud někdo narazí na problém, může ho radnici nahlásit na e-mailovou adresu zavady@mucl.cz.

autoři: Michal Jemelka , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související