Letos je příroda o pár týdnů opožděná. Čekáme, že teplé počasí sklizeň jahod zahájí, doufá pěstitel
Není jahoda jako jahoda. Zatímco z jednoho druhu sklízíme plody pouze v létě, z druhého sklízíme téměř po celý rok. Zkušený pěstitel Dušan Louda nám připomene, v jakých podmínkách se jahodám nejlépe daří, poradí, jak si vypěstovat jahody na balkoně, jak je to s hnojením, a přidá pár zajímavých receptů na jejich zpracování.
Související
-
Jahody mezi mrkví. A mizuna. Vítejte v komunitní zahradě uprostřed semilského sídliště
V Semilech, uprostřed sídliště pod Černým mostem, vyrostla první komunitní zahrada. Hospodaří na ní 8 rodin. Co všechno tam už vypěstovaly?
-
Tažená kynutá buchta
Přiblížil se čas jahod a tak se v povídání o kuchyni našich babiček budeme věnovat této plodině, která je v Čechách známá už od 14. století.
-
Vařím na chalupě, tam je moje výrobna, říká paní Michaela. Její jahodo-bezový džem je výrobkem roku
Původní koníček, vaření marmelád, se stal pro Michaelu Bílkovou hlavní pracovní náplní. Co všechno se dá zpracovat, kolik marmelád ročně vyrobí a jak vypadaly její začátky?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.