Lesní školka? Hra na blátě i v mrazu. „Dospělí mají s počasím větší problém než děti,“ říká vedoucí

22. listopad 2016
Koktejl

Nádherná pojizerská příroda a nápad tří kamarádů stojí za zrodem jedné z lesních školek, která od září funguje v Huntířově nad Jizerou na Jablonecku. Děti si tu užívají nádherných luk a lesů, chodí na výlety, zpívají či hledají poklady. I bez drahých hraček mají co dělat. Poznávání světa je dostatečně zabaví a šestice nadšenců z řad průvodců plus někteří z rodičů vždy přijdou s nápadem co dělat, i když není zrovna hezké počasí.

Strávit osm hodin v přírodě za hezkého počasí si umí představit snad každý. Děti v lesním klubu chodí ven, i když prší nebo mrzne a vůbec jim to nevadí. „Já myslím, že my dospělí máme s počasím větší problém než děti,“ říká s úsměvem vedoucí Lesního klubu Břidlička Šárka Svobodová Sionová.

Sedm hesel lesní školky:
Bezprostřednost
Zdraví
Svoboda
Respekt
Samostatnost
Úcta k přírodě
Zábava

Indiánské teepee jako úkryt

Děti mají samozřejmě zázemí pod střechou. Ať už v indiánském teepee, nebo v podkroví klasického domku. Ovšem ani ledovka je neudržela uvnitř. „Oni si najdou zábavu v jakémkoliv počasí. Válet se ve sněhu, zkoušet, jak praská zmrzlá tráva, klouzat se. A jestli bude klasická zima se sněhem, tak je o zábavu postaráno,“ říká Sionová. Děti se zabaví i s blátem či kaluží, ale jejich denní program na takové činnosti postavený není.

Hledání pokladů, pozorování zvěře i tancování

„Každý z nás se něčemu věnuje víc, má nějaké hobby a k tomu i ty děti vede, takže mají myslím pestrý výběr. Já třeba s těmi dětmi hodně chodím na výlety, a protože jsme ve sklářské oblasti a cesty jsou plné sklíček, tak oblíbenou zábavou je hledání pokladů,“ nadšeně vysvětluje jeden z průvodců Libor Šikola. Další z průvodců má za sebou lesáckou minulost, a tak bere děti na pozorování zvěře, hledání stop a poznávání života v lese. Děti se věnují i zpívání, malují, tančí a hrají divadlo.

Lesní školka v Huntířově nad Jizerou na Jablonecku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.