Lékařská péče pro ukrajinské uprchlíky v Libereckém kraji: Pohotovost v asistenčním centru KACPU LK

8. březen 2022 09:56

Všichni uprchlíci z Ukrajiny, kteří projdou registračním centrem, získají kromě přechodného víza také zdravotní pojištění a seznam lékařů a zdravotnických zařízení v místě případného přechodného ubytování.

Čtěte také

Solidaritu s válečnými uprchlíky projevují nejen úřady a lidé, kteří nabízejí jídlo i ubytování, ale v první řadě zdravotnická zařízení. Všechny nemocnice hned v první vlně nabídly všem zraněným nebo nemocným potřebnou péči, a to bez ohledu na to, zda už mají vyřízené zdravotní pojištění. Nešlo jen o nemocnice, stejně tomu tak bylo i u praktických a dětských lékařů.

Pro lidi s akutními problémy také krajská nemocnice otevřela přímo v asistenčním centru lékařskou pohotovost. „Naše nemocnice vybudovala a bude provozovat v (krajském) kontaktním centru pro ukrajinské uprchlíky pohotovostní ambulanci a budeme se tam starat o všechny, kteří po útěku z Ukrajiny mají nějaké zdravotní problémy, nebo jejich zdravotní stav je dlouhodobě takový, že si zasluhuje lékařskou péči,“ vysvětlil mluvčí zdravotnického zařízení Václav Řičář.

Zdravotníci, v čele s lékařkou, která je mimochodem původem z Ukrajiny, se budou střídat na pohotovosti ve 12 hodinových směnách. V případě potřeby mohou uprchlíky doporučit ke specializované péči v některé z nemocnic, v případě těhotných žen také porodnic.

Všichni uprchlíci z Ukrajiny, kteří projdou registračním centrem, získají kromě přechodného víza také zdravotní pojištění. Spolu s ním také seznam všech lékařů a zdravotnických zařízení, která se nacházejí v místě přechodného ubytování. „Vlastně v každém místě, kam se teoreticky stěhují, v každém okrese jsou lékaři, kteří jsou ochotni se jim akutně věnovat. A případně i pak stálou péčí, hlavně u pediatrů a obvoďáků,“ popsal krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS.

Počet lékařů, kteří se na seznam přihlásili, se stále mění, obvodních lékařů, pediatrů, ale i odborných lékařů na něm rychle přibývá. Podle radního Richtera se už přihlásila většina, pomoc ale neodmítne nikdo.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související