Liberec má opět městskou galerii, naproti radnici

27. březen 2018 14:20

Známí ale i mladí a začínající umělci a fotografové z Liberecka, ti všichni můžou ukázat svá díla v nové galerii. Liberec má totiž po letech znovu svou městskou výstavní síň, která pět let scházela.

Galerie najdete přímo v centru na náměstí Dr. Edvarda Beneše naproti radnici v pronajatém výstavním prostoru o zhruba 60 metrech čtverečních. Město ji otevře v polovině června zároveň s libereckým festivalem mladého umění Artweek.

Krásný pohled na dominantu města

Místo sice ještě čekají drobné stavební úpravy, výstavní plán pro letošní rok ale už začíná získávat jasné obrysy. „Vždy odtud obdivuji výhled na radnici. Návštěvníci galerie budou moct vnímat dvojí krásu – to, co tu uvnitř bude a taky pohled na radnici,“ říká náměstek primátora Ivan Langr ze Strany zelených.

Výstavní prostory nové městské galerie (objekt uprostřed) budou svému účelu sloužit od letošního června

Pět let bez městské galerie? Ostuda

Liberečané byli před lety zvyklí chodit do Malé výstavní síně, následně do Galerie u Rytíře.  Liberec neměl svou galerii posledních pět let. „Na stotisícové město je to ostuda. Doufám, že řada umělců novou galerii přivítá,“ komentuje Langr. Jednou z kurátorek městské galerie bude Jitka Mrázková: „Výstavní plán se rodí, je to ještě ve fázi jednání, jde nám především o kvalitu, chceme vyzkoušet různé alternativy a taky reflektovat významná výročí libereckých výtvarníků.“ Městská galerie by měla nabídnout šest až osm výstav ročně.

Interiéry budoucí městské galerie jsou zatím prázdné
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio