Kuriozity na silnicích? Pozor na višně v čokoládě, upozorňuje dopravní expert Roman Budský

Zákaz plivání z osobního auta či autobusu, který neplatí pro řidiče náklaďáků, nebo zákaz převážení psů přivázaných na střeše vozidla? Jaké jsou u nás i ve světě kuriózní dopravní předpisy a zákazy, jsme se zeptali dopravního experta Romana Budského.

Je to velice nebezpečná kombinace značek, ukazuje Roman Budský. Jedná se o nájezd od Nádražní ulice na I/35 ve směru na Turnov

Dostali jste také jako dárek, nebo malou pozornost, třeba višně v čokoládě? Pozor na jejich ochutnávání, pokud před sebou máte jízdu autem. „Bonbony a další potraviny, kde by mohl být alkohol na doplnění, je potřeba o tom vědět, je dobré se podívat na složení, a raději, pokud budeme řídit, tak já bych si to nebral. Ta konečná odpovědnost jde za řidičem,“ upozorňuje dopravní expert Roman Budský.

Na závěr roku jsme ale chtěli vědět o kuriozitách a zvláštnostech v silničních pravidlech. A hned ta první se týkala už zmíněného alkoholu. „Co se týče kuriozit, my máme pozitivní kuriozitu, na kterou se poukazuje na celém světě, má to jenom několik států, a to je nulová tolerance alkoholu za volantem,“ říká expert.

„Často se ozývají hlasy, bychom se měli přiblížit vyspělým západním státům, kde je půl promile alkoholu v krvi řidiče povolená. Odborníci ale naopak říkají, že to zpočátku neřešili, potom to bylo 0,08, ale teď jdou směrem k nám, protože ta správná hodnota je 0,“ pokračuje.

„A říkají ‚Proboha, nechoďte nám naproti, zhoršíte statistiky smrtelných dopravních nehod.‘ Jsme takovým světlým majákem pro ostatní státy, kam se mají v této věci pohybovat,“ dodává.

Jak je to s opravdovými kuriozitami v silničních pravidlech? Proč je ve Velké Británii přikázáno řídit motorové vozidlo z předního sedadla? A proč jsou některá nařízení stanovená až příliš do detailu? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související