Únava z horka je za volantem srovnatelná s vlivem alkoholu, upozorňuje dopravní expert

S dopravním expertem Romanem Budským si moderátor Jakub Marvan tentokrát povídal o nástrahách cestování v létě.

Čtěte také

I cesta může být cíl. To platí pro řidiče, kteří se před dlouhou cestou autem na zahraniční dovolenou dobře připravili. A nejde pouze o potřebné osobní i technické doklady a pojištění, a důkladnou kontrolu vozidla.

Je také důležité dodržovat pravidelný odpočinek a pitný režim. „Únava z horka je srovnatelná s vlivem alkoholu, o hladině 0,8 až 1 promile, a pak už hrozí riziko pěti až sedminásobného zavinění dopravní nehody ve srovnání s řidičem, který není pod vlivem, nebo není unavený,“ upozorňuje Roman Budský z platformy Vize 0.

„Řidiči, jak aut, tak i motorek, by tedy měli pamatovat na svoji kondici, nepřeceňovat se a přiznat si, že to horko je nepříjemné, a když cítí, že na ně jde únava, zastavit, odpočinout si a hlavně doplnit tekutiny,“ radí.

Jak působí nedostatek tekutin na psychiku řidiče? Čím se na cestě nejlépe osvěžit? Co je dobré dohodnout před rodinnou cestou na dovolenou? Jaké dopravní nástrahy se dají očekávat v zahraničí? Používá Roman Budský v létě v autě klimatizaci? A jak únava působí na motorkáře? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související