Kriticky ohrožení draví ptáci letos na Troskách nezahnízdili. Podle ekologů za to můžou i drony

26. srpen 2021 13:53

Bezpilotní létající stroje, tedy drony, se v Česku těší stále větší popularitě. Lidé díky nim mohou pořizovat zajímavé letecké snímky. Tyto stroje ale ohrožují některé druhy chráněných ptáků.

Čtěte také

Létání s drony se velmi rozmohlo hlavně ve vizuálně atraktivních lokalitách, jako jsou skalní města nebo zříceniny hradů. Patří mezi ně například Prachovské skály, Vyskeř, kopec Mužský, ale také hrad Trosky. Tam podle zaměstnanců hradu přelétávají drony téměř denně a pravděpodobně právě kvůli nim se letos nepodařilo vyvést mláďata sokola stěhovavého, který tam hnízdí.

Samice tohoto dravce jsou totiž v době snášení vajec a hnízdění velmi citlivé a každý nezvyklý hluk a pohyb je vyrušuje. Ze sedmi párů, které letos hnízdily v Českém ráji, se podle ochranářů podařilo vyvést mláďata jen čtyřem z nich.

Sokoli nejsou jedinými chráněnými druhy, které technika ohrožuje. „Drony ohrožují při hnízdění i jiné ptáky, kteří si staví hnízda na skalách nebo na stromech, například výry, krkavce nebo volavky na koloniích,“ upřesnila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

Čtěte také

Ochranáři nemají mnoho nástrojů, jak létání dronů v určitých lokalitách zakázat. Jednou z uvažovaných možností by mohlo být například vyhlášení ochranného pásma. Agentura ochrany přírody a krajiny teď podle své mluvčí zkoumá právní možnosti jak létání s drony v blízkosti hnízd omezit. Ptáky nevyrušují jen drony, ale také horolezci, kteří porušují zákaz vstupu do některých lokalit v období jarního hnízdění.

Sokol stěhovavý patří mezi ohrožené druhy. Hlavně v 70. letech u nás kvůli používání jedovatých pesticidů téměř vymizel. Znovu se k nám vrátil počátkem tohoto tisíciletí. Nyní u nás podle dostupných zdrojů hnízdí kolem pouhých 25 párů. Kromě Českého ráje se vyskytuje například v Českém středohoří, Českosaském Švýcarsku, i Jizerských horách.

Sokol také patří mezi nejrychlejší zvířata. Při střemhlavém letu za kořistí dosahuje rychlosti až 389 kilometrů za hodinu. Zatímco gepard, považovaný za nejrychlejšího pozemního běžce, vyvine rychlost kolem 100 kilometrů v hodině.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související