Národní park České Švýcarsko zakázal vstup do oblastí, kde hnízdí vzácní ptáci

Podobné opatření zavedlo od 1. března i další chráněné území na severu Čech, a to Labské pískovce. Ochránci přírody se snaží tímto opatřením umožnit nerušené zahnízdění a vyvedení mláďat sokolům stěhovavým, výrům velkým a čápům černým. Hnízdiště budou intenzivně hlídat strážci parku, loni se totiž několika párům sokolů kvůli neukázněným lidem mláďata vyvést nepovedlo.

„Některá hnízda se budou hlídat čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. Vloni zahnízdilo sedm sokolích párů a bohužel jen jednomu se podařilo ta mláďata vyvést. Ve dvou případech jsem si naprosto jisti, že za rušením byli neukáznění návštěvníci,“ říká mluvčí parku Tomáš Salov.

Ptáky na hnízdech mohli vyrušit kromě lidí také predátoři. „Od fotopastí s GSM přenosem si slibujeme dva poznatky. Zda hnízdění bylo přerušeno opravdu lidmi, anebo hráli roli predátoři nebo jiné okolnosti. Některá hnízda se budou hlídat i pomocí techniky,“ říká mluvčí Tomáš Salov.

Zákaz vstupu do hnízdních lokalit končí v případě sokola stěhovavého v červnu, u výra velkého a čápa černého v červenci.

autoři: dap , reČRoL
Spustit audio

Související