Koupit je jednodušší, ale dojít si natrhat, to je zážitek, líbí se na samosběru těm, kdo to zkusili
Samosběr černého rybízu nabízí například v Kotli u Osečné nedaleko Českého Dubu. Do rybízových sadů se vypravila i redaktorka Jana Švecová.
„Pro mě je to zážitek. Je jednodušší si to koupit, ale dojít si to natrhat, když zrovna na zahradě nic nedozrálo, tak to je lepší,“ usmívá se paní Irena, která na samoosběr dorazila i s dětmi z Osečné.
V sadech v Kotli nabízejí nejdříve ruční sběr černého rybízu, později přejdou na strojový. „Vozím to do Příšovic, kde to přijde zmrazit. Ten den, co načesáme, tak se musí odvést do mrazírny, aby to okamžitě zmrazili,“ říká majitel rybízových sadů v Kotli u Osečné Jaroslav Havelka.
Z mrazírny jde rybíz ke zpracovatelům. „V naší republice jsme měli zpracovny, ale všechno to zlikvidovali a nemáme nic. Takže všechno vyvážíme, zmrzlé do Francie, do Itálie, do Holandska,“ dodává pan Havelka s tím, že český zpracovatel, nebo moštárna, si pak případně rybíz vyžádá od příšovické mrazírny. Anebo také ne.
Kolik stojí rybíz v samosběru? Jaký je o něj v Kotli zájem? A jaké jsou jeho výkupní ceny? Poslechněte si reportáž.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.