Koná se Víkend Křišťálového údolí. Otevřeny jsou sklárny, galerie, ateliéry, muzea i sklářské školy

12. listopad 2022 07:43

Desítky skláren, muzeí nebo uměleckých škol zaměřených na sklo se o tomto víkendu (12. - 13. 11.) otevřou veřejnosti v Libereckém kraji. Už potřetí se koná Víkend Křišťálového údolí. Lidé se mohou podívat, jak vzniká skleněná bižuterie, užitkové sklo nebo vánoční ozdoby. Navštívit mohou i významné sklářské ateliéry nebo galerie.

„Budeme mít otevřeno v celém Libereckém kraji velké množství skláren, soukromých ateliérů, rodinných firem, ale i velkých kombinátů skla jako je třeba Crystalex v Novém Boru nebo Preciosa v Kamenickém Šenově. Takže velmi pestrá nabídka na padesáti místech v Libereckém kraji,“ přiblížil manažer Křišťálového údolí David Pastva.

Například na Českolipsku můžou lidé zavítat do skláren Ajeto v Lindavě nebo do ateliéru Pačinek v Kunraticích u Cvikova. V Turnově zase můžou přihlížet výrobě skleněných betlémů. V Jablonci nad Nisou přivítá návštěvníky největší expozice vánočních ozdob v  Muzeu skla a bižuterie, v Železném Brodu zase mohou navštívit výstavu skleněných objektů světoznámého skláře Zdeňka Lhotského.

Letos poprvé se kromě českých sklářů zapojí do Křišťálového Údolí také Poláci. Prohlídky v češtině nabídne třeba Huť Julie v Piechowicích nebo Krkonošské muzeum v Jelení Hoře se stálou expozicí skla. Podrobný program najdete na stránkách Křišťálového údolí.

Spustit audio

Související