Recepce bez recepčního, restaurace bez hostů. Smutná realita liberecké dominanty

31. březen 2020

Horský hotel a vysílač na Ještědu se proměnil k nepoznání. Budova architekta Karla Hubáčka je prázdná, bez zaměstnanců a turistů. Přesto je Ještěd strategickou stavbou, a to kvůli vysílacím technologiím, které jsou v těchto dnech mimořádně důležité. A proto je také bedlivě střežený.

Čtěte také

Do bílé vykachlíkované kuchyně v útrobách Hubáčkovy stavby vzal naši redaktorku provozní Filip Hásek. V místnosti je šero, nerezové nádobí vyrovnané na policích, jinak nikde nic. Do oken se opírá mrazivý vítr. Atmosféra připomíná Kubrickův film Osvícení, o opuštěném horském hotelu.  V hotelové restauraci leží na číšnickém stolku opuštěné poslední účtenky z první poloviny března. Párkrát za den tady zavrní kávovar, to když si jde údržbář udělat pauzu.

Opuštěný Ještěd ale zůstává strategickým a bedlivě střeženým místem, kvůli vysílačům, které odsud posílají signál do televizí, rozhlasu a rádií po celém Česku. A nejen to. „Jsme součástí kritické infrastruktury státu, takže je navýsost důležité, abychom byli schopni tuto síť obsluhovat,“ vysvětlil ze své pražské kanceláře ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan. Případnou závadu musí technici opravit v řádu minut, v nejhorším případě hodin. „Tým jsme rozdělili, musíme mít víc týmů na víc místech,“ dodal ještě.

Jak dlouho bude Ještěd opuštěný, dnes neumí nikdo odhadnout ani přibližně.

autor: sas
Spustit audio

Související