Recepce bez recepčního, restaurace bez hostů. Smutná realita liberecké dominanty
Horský hotel a vysílač na Ještědu se proměnil k nepoznání. Budova architekta Karla Hubáčka je prázdná, bez zaměstnanců a turistů. Přesto je Ještěd strategickou stavbou, a to kvůli vysílacím technologiím, které jsou v těchto dnech mimořádně důležité. A proto je také bedlivě střežený.
Čtěte také
Do bílé vykachlíkované kuchyně v útrobách Hubáčkovy stavby vzal naši redaktorku provozní Filip Hásek. V místnosti je šero, nerezové nádobí vyrovnané na policích, jinak nikde nic. Do oken se opírá mrazivý vítr. Atmosféra připomíná Kubrickův film Osvícení, o opuštěném horském hotelu. V hotelové restauraci leží na číšnickém stolku opuštěné poslední účtenky z první poloviny března. Párkrát za den tady zavrní kávovar, to když si jde údržbář udělat pauzu.
Opuštěný Ještěd ale zůstává strategickým a bedlivě střeženým místem, kvůli vysílačům, které odsud posílají signál do televizí, rozhlasu a rádií po celém Česku. A nejen to. „Jsme součástí kritické infrastruktury státu, takže je navýsost důležité, abychom byli schopni tuto síť obsluhovat,“ vysvětlil ze své pražské kanceláře ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan. Případnou závadu musí technici opravit v řádu minut, v nejhorším případě hodin. „Tým jsme rozdělili, musíme mít víc týmů na víc místech,“ dodal ještě.
Jak dlouho bude Ještěd opuštěný, dnes neumí nikdo odhadnout ani přibližně.
Související
-
Rozvoz jídla i kávy domů, obědy a koláče přes okénko. Jak se žije kavárníkům a restauratérům?
Otevřeno mít nesmějí a tak se provozovatelé restauračních zařízení v Libereckém kraji snaží, jak se dá. Prodávají třeba jídlo a kávu sebou, rozvážejí občerstvení domů.
-
Místo záchranářů stěhováci. Horská služba Jizerských hor má dočasnou centrálu na Severáku
Horská služba Jizerských hor má novou hlavní stanici. Dispečink pro celý kraj záchranáři přestěhovali z Bedřichova výš do hor - na Severák.
-
Schůzka u Sirek, kakao v mlíčňáku nebo pivo v Kotelně. Už nejdu do Ještědu
O tom, jak vznikala kniha fotografií dnes už neexistujícího fenoménu krajského města, přišel vyprávět její autor, fotograf Jiří Jiroutek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.