Jizerská 50: Třídenní program svátku všech fanoušků běžeckého sportu, závodní i doprovodný

11. únor 2022 07:12

V Bedřichově v Jizerských horách v pátek 11. února večer začne 55. ročník ČEZ Jizerské padesátky, Memoriálu expedice Peru. Součástí legendárního závodu je i doprovodný program. Podrobnosti shrnula redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V pátek 11. února v Bedřichově slavnostně zahájí program letošní Jizerské padesátky. Po roce se jí opět můžou účastnit i rekreační lyžaři. Už v 9 hodin podnik otevřel závod dětí Mini Jizerská padesátka. V pátek se ještě v Bedřichově jede závod na 30 kilometrů, startuje v pravé poledne, a odpoledne startují závody sprinterů.

Až se program úvodního dne přehoupne ke slavnostnímu zahájení, od 18 hodin se o něj postarají už tradičně doboví lyžníci. Slavnostní zahájení, na kterém nebudou chybět přední osobnosti běžeckého i horolezeckého sportu, bude přenášet z Bedřichova na velkoformátové plátno jablonecká radnice, před kterou potom od 20 hodin zahraje kapela Tata Bojs.

S historií nejen samotného závodu se pojí i další dvě zajímavosti letošního ročníku. „Například v sobotu pojedou herci filmu Poslední závod, bude tam například Kryštof Hádek. A v neděli pojede 15 horolezců, kteří budou připomínat těch 15 horolezců z Expedice Peru. Ti budou v přímém přenosu České televize, aby na tu jejich památku opět poukázali,“ prozradil mluvčí závodu Richard Valoušek.

V sobotu 12. února se pojede závod na 25 kilometrů klasicky, startuje v 9 hodin; a na 10 kilometrů, který začne o dvacet minut později. V 15 hodin bude následovat štafeta. Ve stejném čase, tedy v 15 hodin, je v libereckém kině CineStar připravená předpremiéra už filmu Poslední závod o legendárním závodu Bohumila Hanče. Ve 20 hodin zahrají před libereckou radnicí Chinaski.

V neděli 13. února ráno letošní ročník Jizerské padesátky vyvrcholí hlavním závodem na 50 kilometrů, do kterého nastoupí mimo jiných například herec a architekt David Vávra, i pamětníci a přátelé horolezců, kteří stáli u zrodu Jizerské padesátky.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související