Jizerská 50: Omezený vjezd do Bedřichova, speciální autobusy pro závodníky, posílená veřejná doprava

11. únor 2022 10:00

V Jizerských horách se o víkendu 11. – 13. února jede 55. ročník Jizerské padesátky. Hlavního závodu se má zúčastnit přes 8 tisíc běžců na lyžích. Jaká opatření to přinese z hlediska dopravy?

V Bedřichov se jede legendární Jizerská padesátka. Množství závodníků a diváků jako každoročně znamená i změny v dopravě. Jaká omezení budou v Bedřichově platit a jak se tam dostanou nejen závodníci, ale i diváci, nebo třeba ti, kteří plánují strávit víkend na sjezdovkách?

V pátek 11. února je možné se do Bedřichova dostat v běžném režimu. Liberecký dopravní podnik navíc od pátečního odpoledne posílí autobusy číslo 500 do obchodního centra Nisa, kde je registrační centrum Jizerské padesátky a také výdej startovních čísel.

Dopravní podnik také od soboty 12. února posílí autobusy do Bedřichova na lince číslo 18 z Fügnerovy ulice. Od liberecké Sokolovny bude vyrážet kyvadlová doprava pro závodníky. „Bude vyjíždět z Jablonecké ulice ze zastávky Poliklinika. První spoj vyjíždí v sobotu v 6 hodin, v neděli v 5:30. Tato linka je primárně určená pro účastníky závodu, pro cestující je připravená linka číslo 18, která bude po celý víkend posilována,“ upřesnila mluvčí dopravce Martina Poršová.

Z Jablonce budou vyjíždět posilové autobusy na lince 101, a v provozu bude také okružní zimní linka číslo 121 z Jablonce do Hrabětic a Bedřichova.

Omezený vjezd do Bedřichova

Od soboty 12. února bude od časných ranních hodin až na výjimky uzavřená pro osobní dopravu obec Bedřichov. „Vjezd mají povolen pouze ti, kteří si zakoupili parkovací karty od Jizerské 50 a mají parkování rezervovaná na parkovištích; nebo ti, kteří mají v Bedřichově vlastní nemovitost. Ti si ale musí vyzvednout povolenku pro stání na vlastním pozemku od Jizerské 50, nebo od obecního úřadu,“ připomněl nezávislý starosta Bedřichova Petr Holub.

Pro lidi, kteří se o víkendu chystají do Bedřichova nebo do Hrabětic na tamní sjezdovky, nebude vjezd nijak omezený. Parkovat mohou na Parkovišti Nisa a P3, která jsou určená právě pro sjezdaře. Pro vjezd nemusí mít zvláštní povolení; stačí, když uvedou, kam míří, a podle starosty Holuba nebudou kontroly lidem, kteří budou vybavení sjezdařským vybavením, dělat žádné potíže. Stejné to bude při vjezdu do Hrabětic.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související