Je vám 50+? Můžete se registrovat k očkování proti covidu-19. Očkovací centra hlásí dostatek vakcín

5. květen 2021 14:53

Od 5. května se k očkování proti novému koronaviru můžou registrovat lidé od 50 let věku. Jak dlouho se aktuálně čeká na termíny a kolik lidí se už v Libereckém kraji nechalo naočkovat, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V Libereckém kraji se aktuálně na termíny čeká zhruba týden. Vakcín ve velkých očkovacích centrech je v regionu dostatek. Horší je situace u praktických lékařů, kteří mají kvůli možnosti skladování k dispozici pouze vakcíny firem AstraZeneca a Johnson & Johnson. Hejtmanství proto vyzvalo lidi, kteří se už přihlásili u svých praktických lékařů, aby se nechali nově registrovat do některého z 12 očkovacích center.

Aktuálně je v pracovních dnech v našem kraji denně proti koronaviru naočkováno mezi dvěma a půl až třemi tisíci lidí. Zdravotníci v regionu od začátku očkování podali už téměř 126,5 tisíce dávek vakcíny a plně naočkovaná je už skoro desetina obyvatel kraje.

Vedení kraje uvádí, že vakcín je k dispozici dostatek. Mluví pro to i počty dodávek, které se mají i nadále zvyšovat. „Předpokládám, že se ještě v květnu dostaneme přes 20 tisíc podaných dávek vakcíny týdně a v červnu to bude přes 30 tisíc dávek, i proto vítám to, že se do centrálního registračního systému budou moct hlásit lidé nad 50 let,“ upřesnil hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související