Je lehký, snadno opracovatelný, průhledný a je ho možné napustit tekutinou. A vznikl náhodou

29. září 2022

Vědci Technické univerzity v Liberci vyvinuli nový průhledný, lehoučký skleněný materiál, který odolává vysokým teplotám, kyselinám a je do něj možné třeba napustit tekutinu.  Vznikl náhodou, když se vědci věnovali 3D tisku ze skla a experimentovali s materiály.

Novinka liberecké univerzity má zatím pracovní název sklokeramická pěna. Na rozdíl od podobného materiálu, kterým je pěnosklo, má otevřené póry a velmi snadno se tvaruje i opracovává a lze jí tisknout i na 3D tiskárně.

Takzvanou sklokeramickou porézní pěnu lze použít na výrobu nosičů nanočástic ve filtračních zařízeních, jako jsou stěny v interiérech, nebo třeba na výrobu parfémovaných šperků. Podle vedoucího katedry sklářských strojů a robotiky Technické univerzity Vlastimila Hotaře se odborníci snaží hmotu využít pro konkrétní produkt.

„Hledáme strategické partnery, kteří nám pomůžou dofinancovat a zafinancovat vývoj, abychom se dostali na trh. V tomto případě se spoléháme i na Centrum pro podporu transferu technologií, TUC TUL, který by nám s tím měl pomoct,“ řekl Vlastimil Hotař Českému rozhlasu. TUC TUL je společnost založená libereckou univerzitou, která pomáhá prodávat a komerčně využívat objevy a nápady libereckých vědců.

V laboratořích Technické univerzity v Liberci natáčel redaktor Tomáš Mařas. Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související