V Liberci měří odchylky v rozchodu tramvajových kolejí nové zařízení vědců z univerzity

26. září 2022 10:10

Stav tramvajové tratě dosud kontrolovali pracovníci Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou ručními nebo pojízdnými měřidly. Teď nebezpečné odchylky v rozchodu tramvajových kolejí odhalí patentované zařízení, které tým Michala Starého a Ondřeje Matúška z Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci testoval ve spolupráci s dopravním podnikem. Ten už prototyp zařízení k měření používá.

Michal Starýho z univerzitního vědeckého týmu

Podle Michala Starého z vědeckého týmu je automatické měření založené na bázi laserů, kamer a satelitní navigaci: „Laserový snímač promítá liniový paprsek příčně na kolejnici a kamera snímá zobrazenou konturu. Jsou to dvě jednotky, které spolupracují a vytvářejí jeden komplexní obraz, který se následně vyhodnotí a spojí s GPS souřadnicí, kde bylo to měření realizováno,“ popsal.

Měřicí zařízení je přichycené k podvozku tramvaje. „Výhoda tohoto systému je, že to měříme při zatížení. (…) Celá soustava je zatížená hmotností tramvaje, takže to odpovídá provozním parametrům,“ vysvětlil technolog libereckého dopravního podniku Josef Kolář přednost nového měření.

Ve vozovně dopravního podniku natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související