Jaké spodní prádlo nosily naše babičky? Bombarďáky i kraječky

14. prosinec 2016
Koktejl

Korzety, které deformovaly postavy i dokázaly pomoci, bombarďáky i jemné kraječky, nebo doma šité podprsenky. Tak vypadalo prádlo našich babiček a prababiček. Pozadu nebyli ani dědečkové. Délka jejich spodních kalhot závisela na ročním období i postavení. Na spaní si brali na hlavy síťky a dámy uléhaly s papírovými natáčkami. Nosily se také čepečky a čepce.

Nedbalky – tak se říkalo domácímu oblečení, ve kterém vás neměl vidět nikdo cizí, nikdo ze sousedů nebo návštěv. Na vesnicích bylo spodní prádlo spíš praktické, ale městské nedbalky byly často zdobené. „Ještě ve 20. letech minulého století se tím prokazovala nevěsta. Bylo to součástí její výbavy,“ vysvětluje Jana Brožová a ukazuje na různé nádherné kousky, které jsou k vidění v Muzeu a galerii Starý Kravín ve Františkově na Semilsku. Impulzem k nové výstavě bylo několik obdržených podprsenek ze 30. až 40. let 20. století. Tehdy si slečny a paní šily podprsenky ručně samy doma.

Těhotenský korzet, aby ženy mohly pracovat na poli

Módní i praktickou záležitostí byly korzety. Často s kraječkami a výšivkami. Takové byly i součástí oblečení do společnosti. Dost drasticky formovaly tvary majitelek. „Tyto korzety dělaly ten vosí pas, ale také uměly majitelky hodně potrápit. Je prokázané, že dlouhodobé nošení bylo zdraví škodlivé, docházelo ke zkřivení postavy,“ vysvětluje Brožová. Existovaly ale i užitečné korzety. Třeba korzety pro těhotné ženy jim umožňovaly pracovat na poli i v těhotenství bez větších zdravotních rizik.

Dámský korzet

Podvlíkačky a trenýrky se postupně zkracovaly – až do dnešní podoby

Výšivky patřily i na noční prádlo, vystavená kombiné hrají různými vzory. Součástí ložnic byly koupelnové soupravy nebo železa, která se nahřívala v ohni – předchůdce dnešních kulem. Výstava Nedbalky se věnuje i pánům. „Jejich spodní kalhoty záležely na tom, jaká byla zima a z jaké rodiny byly. Začínalo to podvlíkačkami a dlouhými trenýrkami, které se postupně zkracovaly do dnešní podoby,“ vysvětluje Brožová. Součástí pánského vybavení ložnice byly soupravy na holení, kde nechyběl ostřič žiletek.

Na výstavě neschází ani masážně relaxační souprava. Kufřík dobře známý z filmu Postřižiny. Nedbalky budou ve Starém Kravínu k vidění do června 2017.

Spodní prádlo babiček a dědečků
Spustit audio