Jak správně rozdělat oheň v kamnech: Na velké kusy dřeva hromadu třísek, až pak zapálit, radí kominík

Topení špatně proschlým dřevem, dřevotřískou, laťovkou, časopisy, nebo kartony, dokáže nejen znečistit ovzduší, ale také se negativně podepíše na spalinových cestách. Jak kvalitně topit v kamnech, krbu a kotlech, poradil odborník Marek Hauer.

Čtěte také

Hodně lidí si v současné době přitápí, jak může, kvůli tomu, že ceny energií šly vysoko, a všímají si toho i kominíci. „Setkáváme se s tím, že komíny jsou hodně zanesené, ať dehtem, nebo prachovými částicemi sází,“ potvrdil zástupce vedoucího cechmistra kominíků Libereckého kraje Marek Hauer.

„Poptávka po dřevě převyšuje nabídku, na trhu tedy není dostatek kvalitního suchého dřeva, nebo dostatečně vyschlého, a topí se i poměrně mokrým dřívím. Mokré dřevo, když zatopíte, musíte napřed vysušit. A ta vlhkost se unáší, a s ní se odnášejí i dehty a prachové částice a ulpívá to v kouřovodech a komínech,“ popsal, co topení mokrým dřevem může způsobit.

„A dnes máme i lidi, kteří se řídí tím ‚tříděný odpad‘, jenže… Oni to berou z trochu jiné stránky a jiného úhlu pohledu; třídí na ‚spalitelné‘ a ‚nespalitelné‘; takže pak řešíme i to, že komíny jsou ucpané, zanesené dehty od plastů, a podobně, s tím se setkáváme poměrně často,“ dodal ještě.

Připustil také, že kominíci trpí jistou pracovní „deformací“, když přijdou do domu na kontrolu komína. „Když přijdete do domu, na revizi komína, třeba po zahoření sazí, tak sledujete, co u těch kamen mají (lidé) složeno, co mají ve sklepě u kotlů složeno, a tak dále. A když vidíte ty stohy reklamních letáků, nebo obaly od vajec, to do kamen vůbec nepatří,“ upozorňuje.

Třísky až navrch

Hodně lidí asi zatápí tím, že zmačká novinový papír, na to dá například obal od vajec, na to nějaké ty třísky… „Tak, a to je špatně. Už jen to, že papír se dá dospod… V lokálních kamnech se má zatápět tím způsobem, že dolů, jestli máte roštové, nebo bezroštové topeniště, si dáte velké kusy dřeva, na to trošku menší, a postupně pokračujete až nahoru, kam dáte nějakou hromadu třísek, eventuálně kousek ‚pepa‘, zapálíte, a ono to postupně chytne všechno krásně dolů,“ poradil, jak správně rozdělat oheň v kamnech, kominík Marek Hauer.

„Takhle ta hromada dřeva hoří postupně, ne, že najednou, ale postupně. Takže například v pěti kilech dřeva je, řekněme, 15 kilowatt výkonu, ale neshoří to během hodiny, ale během třeba tří hodin,“ dodal.

Co dalšího do kamen podle kominíka nepatří a co naopak ano? Co všechno odhalí kouř z komína? A jak vypadá kontrola komína po zimě? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související